8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

24.10.2021 / 16:38 Muzika i Film - Istanbul

Komedija Danisa Tanovića 'Deset u pola' otvorila Bosfor filmski festival

Komedija Danisa Tanovića 'Deset u pola' otvorila Bosfor filmski festival
Foto: FENA

Nova komedija bh. reditelja Danisa Tanovića 'Deset u pola' otvorila je, u subotu navečer, Bosfor filmski festival (Bosphorus Film Festival) u Istanbulu.

Tanović je počasni gost, a na otvorenju uručena mu je počasna nagrada tog festivala.

Kako je planirano, Tanović će se danas susresti sa ljubiteljima filma i održati masterclass o svom iskustvu u radu na filmovima od 2001. do danas.

Svjetskom premijerom filma 'Deset upola' otvoren je 27. Sarajevo Film Festival. Ova Tanovićev film nastao je u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske državne radio-televizije (TRT), s fokusom na reditelje iz jugoistočne Evrope čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu i uz podršku BH Telecoma.

Radnja filma događa se u Sarajevu, u maju ove godine. Baščaršija pokušava da se oporavi od duge i teške pandemijske godine. Pandemija još traje, ali ipak dolazi ljeto, postoji nada da bi se stvari mogle, barem nakratko, popraviti.

Kad jedno jutro u Enesovu ćevabdžinicu uđe Zagrepčanka, koja kaže da je došla da pojede ”najbolje ćevape u Sarajevu”, on je pošalje kod Ize da bi tako i on tradicionalno mogao nakon prve uslužene mušterije priuštiti sebi zadovoljstvo prve jutarnje kafe. Ovaj sasvim bezazlen, prijateljski gest, izaziva potpuni raspad komšijskog, poslovnog i privatnog života, ne samo Enesovog i Izinog, već i cijelog grada. Gdje se jedu najbolji ćevapi u Sarajevu? Glavne uloge igraju Branko Đurić i Izudin Bajrović.

- Deveti Bosphorus Film Festival održava se od 23. do 30. oktobra 2021. u Istanbulu. 'Deset u pola' Danisa Tanovića uskoro dolazi u kina širom BiH i regiona - saopćio je Pres office Sarajevo Film Festivala.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo