-2°C
Mostar 0°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 3°C
Powered by Dark Sky

25.10.2021 / 08:36 Svijet - Zalmay Khalilzad

Bivši američki izaslanik u Afganistanu: Povlačenje je moglo biti mnogo pogubnije

Bivši američki izaslanik u Afganistanu: Povlačenje je moglo biti mnogo pogubnije
Foto: Twitter

Haotično povlačenje američkih trupa iz Afganistana moglo je biti mnogo pogubnije, smatra bivši američki posebni izaslanik u toj zemlji Zalmay Khalilzad.

"Ne kažem da je to bilo uredno povlačenje. Ovo je bila ružna završna faza. Nema sumnje", rekao je Khalilzad za CBS u nedjelju:.

No, naglasio je da je "moglo biti puno gore. Mogao je biti uništen Kabul, mogle su se dogoditi ulične borbe."

Posljednji američki vojnici napustili su Afganistan krajem augusta. Dva sedmice ranije, talibani su bez borbe zauzeli glavni grad Kabul nakon što afganistanske sigurnosne snage nisu pružile otpor.

Khalilzad, koji je prošlog utorka podnio ostavku na mjesto posebnog izaslanika, rekao je da je jedan od razloga za to što rasprava unutar administracije o povlačenju "nije zapravo bila, kako bi trebala biti, zasnovana na stvarnosti i činjenicama onoga što se dogodilo, onoga što je bilo što se događa i koje su alternative“.

"Odluka je na kraju donijeta da se slijedi kalendar."

Neposredno prije završetka američke evakuacijske misije, 13 američkih vojnika i deseci Afganistanaca ubijeni su u napadu terorista tzv. Islamske države na zračnu luku u Kabulu.

Khalilzad je priznao da pokušaji izgradnje demokratije u Afganistanu nisu bili uspješni, prenosi dpa.

Novi američki posebni izaslanik za Afganistan je bivši Khalizadov zamjenik Thomas West.

Khalilzada je na tu dužnost u septembru 2018. imenovala administracija tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, a obavljao je tu funkciju i nakon izbora Joe Bidena za predsjednika.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo