12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

26.10.2021 / 13:57 KORONAVIRUS - Studija iz Njemačke

Koronavirus oštećuje kognitivnu funkciju mozga

Koronavirus oštećuje kognitivnu funkciju mozga
Foto: Ilustracija

Koronavirus može oštetiti kognitivnu funkciju mozga, a naučnici se nadaju da šteta nije nepovratna.

Nova studija otkrila je da covid može da izazove oštećenja na krvnim sudovima mozga, te tako može oštetiti i kognitivne funkcije. Studiju su sproveli naučnici iz Njemačke, Francuske i Španije, a istraživanje pokazuje da virus korona može da "ubije" ćelije endotela koje oblažu unutrašnju površinu srca, krvnih i limfnih sudova.

Prethodne studije otkrile su da do 84 posto oboljelih od covida pati i od neuroloških simptoma, i to anosmije /gubitka čula mirisa i ukusa/, epileptičkih napada, moždanih udara, gubitka svijesti, te zbunjenosti, a najnovija studija možda objašnjava i zašto.

U novom istraživanju naučnici su skenirali mozak umrlih od covida, a rezultati pokazuju mrtve ćelije u krvnim sudovima mozga, koje ne dozvoljavaju normalan protok krvi, što je znak oštećenja kognitivne funkcije. S tim je povezan i određeni broj zdravstvenih rizika, uključujući i mikromoždane udare.

Ipak, postoji nada da te novootkrivene posljedice koronavirusa mogu biti i reverzibilne.

Naučnici su to primijetili kod laboratorijskih hrčaka, pa se nadaju da je proces povratan i kod ljudi, prenosi Biznis insider.

(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo