-4°C
Mostar 0°C
Tuzla -1°C
Banja Luka 0°C
Bihać 0°C
Powered by Dark Sky

21.11.2021 / 18:51 Regija - Raspad Balkana?

Kurti sve bliže 'velikoj Albaniji', oštra reakcija Srbije

Kurti sve bliže 'velikoj Albaniji', oštra reakcija Srbije
Foto: Vijesti.ba

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi na referendumu glasao za ujedinjenje sa Albanijom samo ako bude predstavljen na demokratski način, ali da to nije prioritet u ovom mandatu njegove Vlade.

 Njegova izjava izazvala je žestoku reakciju u Srbiji.

„Mislim da bi bilo dva referenduma na kojima bi ljudi glasali za ujedinjenje. Izabran sam za premijera da bih se borio protiv korupcije i otvorio radna mjesta za mlade ljude i žene. Ali u budućnosti to ne bih isključio, mada bi za stabilnost u regionu najbolje bilo da šest balkanskih zemalja uđe u EU“, izjavio je on za online medij „Monokol“.

Kurti je dodao da su Kosovo i Albanija dvije države, ali jedan narod, i da Kosovo nije proglasilo nezavisnost od Albanije, već od Srbije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da izjava premijera Kosova Aljbina Kurtija da bi u budućnosti glasao za spajanje Kosova i Albanije može ozbiljno da destabilizuje cijeli region i dodala da svaka šutnja EU na ovakve izjave značit će odobravanje.

“Ta izjava može da izazove velike potrese u cijelom regionu. Jasna je politika Aljbina Kurtija koju on, čini mi se, ne krije. Ono što mnogo više brine je nedostatak reakcije međunarodne zajednice”, rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da bi voljela da je čula nešto o Kurtijevoj izjavi od izvjestioca EU za Kosovo Viole von Cramon.

“Žena se bavi Srbijom i svim temama, od vladavine prava, prava radnika, do naše investicione klime, rudarstva i rudarenja litijuma u Srbiji, umjesto da se bavi time šta se dešava na teritoriji Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija. Ne izjašnjava o onome o čemu treba da se izjašnjava kao izvjestilac za takozvano Kosovo, a to je izjava Aljbina Kurtija”, naglasila je srbijanska premijerka.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo