10°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

22.11.2021 / 12:05 Kultura - 18 arhivskih panoa

Izložba Arhiva Federacije BiH povodom Dana državnosti BiH

Izložba Arhiva Federacije BiH povodom Dana državnosti BiH

Arhiv Federacije BiH priredio je izložbu pod nazivom "Dan državnosti Bosne i Hercegovine - iz fundusa Arhiva Federacije" povodom obilježavanja 25. novembra - Dana državnosti BiH.

Izložbu, čiji je autor v.d. direktor Arhiva FBiH Admir Hadrović, otvorit će potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović 24. novembra u Bošnjačkom institutu - Fondacije Adil Zulfikarpašić u Sarajevu.

Izložba se sastoji od 18 arhivskih panoa, a prilikom njene izrade korištena je arhivska građa (fondovi, zbirke, novine, časopisi i službena glasila), koja se čuva u Arhivu Federacije BiH.

Na izložbi će biti prezentovani dokumenti koji govore o obilježavanju 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u različitim vremenskim razdobljima od 1943. do 2013., to jest periode nakon Drugog svjetskog rata i Odbrambeno-oslobodilačkog rata (1992.-1995.), kao i postratni period.

Iz Arhiva FBiH naglasili su da je cilj izložbe poređenje obilježavanja Dana državnosti BiH u predratnom sa obilježavanjem praznika u ratnom i postratnom periodu, kao i njegovanje kulture sjećanja građana Bosne i Hercegovine, te ukazivanje mladim generacijama na važnost i značaj 25. novembra u našoj bogatoj historiji.

Izložba će za posjetioce će biti otvorena sedam dana, najavljeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo