9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

23.11.2021 / 17:33 Tenis - "Nije diplomatsko pitanje"

Kina pozvala da se prekinu nagađanja o teniskoj zvijezdi Peng

Kina pozvala da se prekinu nagađanja o teniskoj zvijezdi Peng
Foto: Vijesti.ba

Kineska vlada pozvala je u utorak da se prekinu nagađanja u vezi s teniskom zvijezdom Peng Shuai, koja je bivšeg potpredsjednika vlade optužila za seksualno zlostavljanje, nakon čega nije viđena dvije sedmice.

Peng je u nedjelju razgovarala putem video linka s predsjednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomasom Bachom i rekla da je sigurna, kod kuće u Pekingu.

“Neki bi ljudi trebali prekinuti svoja zlonamjerna nagađanja i ne bi trebali politizirati ovo pitanje… Postavio sam to pitanje mnogo puta u proteklih nekoliko dana”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian novinarima u utorak.

“Ovo nije diplomatsko pitanje. I vjerujem da ste možda primijetili da je Peng Shuai prisustvovala nekim aktivnostima. Također je imala video poziv s predsjednikom MOO-a.”

Peng (35) je početkom novembra objavila svoje optužbe protiv Zhang Gaolija na društvenoj mreži Weibo. Cenzori su odmah intervenirali, izbrisali njezinu objavu i od tada spriječili bilo kakvu raspravu o tom pitanju na internetu u Kini.

Videopoziv je izazvao kritike da je MOK djelovao kao pomoćnik Kini.

Zimske olimpijske igre u Pekingu održavaju se od 4. do 20. februara.

Kina je već pod pritiskom zbog stanja ljudskih prava, a američki predsjednik Joe Biden razmišlja o diplomatskom bojkotu Igara.

Grupa vrhunskih sportaša Global Athlete rekla je da je MOK pokazao “odvratnu ravnodušnost prema seksualnom nasilju” pokušavajući umiriti Kinu i zabrinute sportaše.

(Vijesti.ba / Hina)

 

Izdvajamo