16°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

23.11.2021 / 20:04 Svijet - Zbog ustaških simbola

Austrija razmatra trajnu zabranu skupa na Blajburgu

Austrija razmatra trajnu zabranu skupa na Blajburgu
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Ekspertna skupina unutar ministarstva unutarnjih poslova Austrije predložila je tamošnjoj vladi da trajno zabrani skup u Bleiburgu.

Zaključak ekspertne skupine je da organizatori proteklih godina nisu poduzimali potreban napor u uklanjanju ustaškog znakovlja među posjetiteljima skupa. Štoviše, poticali su isticanje tih simbola, navodi se u izvješću koje će u srijedu biti predano austrijskoj vladi, piše Die Presse.

U protekle dvije godine komemoracija na Bleiburgu se nije održala zbog pandemije, a kako stvari stoje, neće se održati ni u budućnosti.

Također, navodi bečki list, u toj odluci sudjelovali su ekspertna skupina ministarstva unutarnjih poslova Austrije, povjesničari, pravnici i predstavnici Katoličke crkve. Istu informaciju potvrdio je i Kleine Zeitung, prenosi Index.hr.

Austrijska vlada tu skupinu oformila je navodno nakon incidenta 2019. godine kada je Danijel Majić, koji je tada izvještavao za list Frankfurter Rundschau, tvrdio da ga je Velimir Bujanec pljunuo te da su ga osobe u njegovoj pratnji okružile i udarale šakom i nogama.

Majić ih je zbog toga prijavio policiji. Bujanec, neonacist i osuđeni diler koji je prostitutke plaćao kokainom, to je demantirao.

Podsjetimo, organizator skupa na Bleiburgu je Počasni bleiburški vod pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.(Vijesti.ba)

Izdvajamo