-7°C
Mostar -2°C
Tuzla -5°C
Banja Luka -3°C
Bihać -1°C
Powered by Dark Sky

26.11.2021 / 15:28 Svijet - Reagovala Rusija

Zelenskij: Priprema se državni udar u Ukrajini

Zelenskij: Priprema se državni udar u Ukrajini
Foto: Arhiv

UKRAJINA je otkrila planove za pokušaj državnog udara, rekao je u petak predsjednik Volodimir Zelenskij, dok je Rusija poručila da nije namjeravala sudjelovati u navodnom pokušaju prevrata niti da inače poduzima takve korake.

Zelenskij je o pokušaju državnog udara, do kojeg je trebalo doći idući tjedan, govorio na tiskovnoj konferenciji u petak, gdje je također spomenuo rusku prijetnju vojnom eskalacijom.

"Suočavamo se s izazovima ne samo iz Ruske Federacije i moguće eskalacije već imamo i velikih unutarnjih izazova. Zaprimio sam informacije da će se državni udar u našoj zemlji izvesti 1. i 2. prosinca", rekao je Zelenskij.

Sve veći strah od rata

On nije pružio detaljnije informacije o državnom udaru niti je izrijekom optužio Rusiju da je umiješana, no spomenuo je zvučni zapis o prevratu, na kojem se navodno mogu čuti ljudi iz Rusije.

Rusija gomila vojne snage blizu svoje granice s Ukrajinom, koja je sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om izrazila zabrinutost zbog mogućeg ruskog napada. Kremlj je tu mogućnost odbacio, dodavši da se nepotrebno izaziva panika.

Moskva i Kijev se međusobno optužuju zbog podizanja napetosti proteklih tjedana, čime izazivaju strah da bi dugotrajni sukob između Ukrajine i ruskih separatista koje podržava Rusija mogao prerasti u otvoreni rat.

"U potpunosti kontroliramo vlastite granice i u potpunosti smo spremni za bilo kakvu eskalaciju", rekao je Zelenskij.


(Vijesti.ba / Hina)

 

Izdvajamo