°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

27.11.2021 / 10:01 Regija - Sjeverna Makedonija

SDSM prihvatio ostavku Zaeva na funkciju predsjednika partije

SDSM prihvatio ostavku Zaeva na funkciju predsjednika partije
Zoran Zaev / Vijesti.ba
Centralni odbor SDSM prihvatio je ostavku premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva na mjesto predsjednika partije i započeo proces za izbor novog lidera, izjavila je portparol vladajuće stranke Bogdanka Kuzeska.

Ona je na konferenciji za novinare, pola sata poslije ponoći, rekla da je "Centralni odbor SDSM konstatovao da je podnošenje ostavke Zaeva, potrebno da bi počeli unutarpartijski izbori.

Kuzeska je dodala da je Centralni odbor SDSM odlučio da se izbori održe 12. decembra. Podnošenje kandidatura počinje danas i trajat će sedam dana.

Centralni odbor je donio odluku za raspisivanje i sprovođenje unutarpartijskih neposrednih izbora za novog predsjednika partije, na čijem čelu je Zaev od 2013. godine.

Potparol SDSM je rekla da je Zaev na sjednicama Izvršnog i Centralnog odbora „informisao da je parlametarna većina stabilna“, da je trenutno 61 poslanik u Sobranju od 120 mjesta i da očekuje da se „stvori mogućnosti da se dodatno uveća“.

- To je važno za održavanje evropskog puta države i zbog izazova u predstojećem periodu koji su pred građanima. Centralni odbor SDSM smatra da ima prostora za pregovore u uključivanju partije Alternativa u vladajuću većinu na osnovu principa vrijednosti i programa - rekla je Kuzeska.

Na pitanje kakva će biti uloga Zaeva u SDSM poslije 12. decembra, ona je rekla da će biti „aktivan član, koji će biti ‘vjetar u leđa partiji'“.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo