10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

30.11.2021 / 10:52 BiH - Saopštenje za javnost

Udruženja žrtava: Licemjerno ponašanje HDZ-a i SNSD-a

Udruženja žrtava: Licemjerno ponašanje HDZ-a i SNSD-a
Foto: FENA

Udruženja žrtava genocida u BiH oglasila su se saopštenjem nakon što su na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH delegati SNSD-a i HDZ-a BiH glasali za poništavanje "Inzkovog zakona".

Podsjetimo, državni delegati jučer su se izjašnjavali o nekoliko zaključaka, a jedan od njih bio je i onaj Kluba srpskog naroda u kojem se tražilo da "oni koji su kreirali Inzkovu odluku o zabrani negiranja genocida, istu i ponište".

Za ovaj zaključak, osim političkih predstavnika Srba, glasali su i HDZ-ovci Dragan Čović, Marina Pendeš i Lidija Bradara. Međutim, s obzirom da nije bilo entitetske većine, zaključak je upućen na usaglašavanje.

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa ističu da, dok se u demokratskom i civilizacijskom svijetu zakoni koji u svom osnovu sadrže zaštitu žrtava, usvajaju jednoglasno i po pravilu bez rasprave, u BiH se traži ukidanje Zakona kojim se zabranjuje vrijeđanje žrtava.

"Stranke iz entiteta RS, podržane HDZ-om BiH, traže ukidanje zakona o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih ratnih zločina, bez bilo kakvog prijedloga kojim bi regulisali zabranu veličanja ratnih zločina, negiranja genocida i holokausta.

Istovremeno, predsjednici SNSD-a i HDZ-a BiH obilaze stratišta iz Drugog svjetskog rata.

Žalosno, licemjerno ali i stvarno", poručila su ova udruženja u zajedničkom saopštenju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo