10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

30.11.2021 / 13:36 SHOW - Oglasili se saopćenjem

Porodica Gucci nezadovoljna prikazom u House of Gucci: Ovo je bolno

Porodica Gucci nezadovoljna prikazom u House of Gucci: Ovo je  bolno
Foto: Screenshot

Nasljednici Alda Guccija, predsjednika modne kuće Gucci od 1953. do 1986., objavili su priopćenje u kojem kažu da su "malo zbunjeni" zbog onoga za što tvrde da je netačan prikaz njihove porodice u filmu House of Gucci Ridleyja Scotta.

"Produkcija filma nije se potrudila konzultirati nasljednike prije nego što je Alda Guccija, koji je bio predsjednik tvrtke 30 godina, i članove porodice Gucci opisala kao nasilnike, neznalice i neosjetljive na svijet oko njih", stoji u priopćenju.

"Ovo je iznimno bolno s ljudske točke gledišta i uvreda za nasljeđe na kojem je brend danas izgrađen", ističe se.

Izjava, koju je prvi put objavila italijanska novinska agencija ANSA, nastavlja s kritikom kako se Patriziju Reggiani, koja je 1998. osuđena za pomaganje u ubojstvu Maurizija Guccija, ne samo u filmu nego i u izjavama članova glumačke ekipe prikazuje "kao žrtvu koja pokušava preživjeti u muškoj šovinističkoj korporativnoj kulturi".

"Ovo ne može biti dalje od istine budući da je tokom 70-godišnjeg razdoblja, kada je Gucci bio obiteljska tvrtka, bio i inkluzivna tvrtka", stoji u priopćenju.

Tvrde kako je tijekom 1980-ih, kada je radnja filma smještena, bilo nekoliko žena koje su bile na visokim pozicijama u Gucciju, bilo da su bile članice porodice ili ne, kao što su predsjednica Gucci Americe, voditeljica globalnog PR-a i komunikacija, i članica upravnog odbora tvrtke Gucci America, navodi se u priopćenju.

"Gucci je porodica koja živi odajući počast radu svojih predaka, čije sjećanje ne zaslužuje da bude narušeno da bi se priredio spektakl koji je neistinit i nepravedan prema svojim protagonistima", zaključuje se u priopćenju, u kojem se dodaje da članovi porodice Gucci zadržavaju pravo poduzeti mjere kako bi zaštitili ime, imidž i dostojanstvo sebe i svojih najmilijih.

Unatoč tonu izjave koju mnogi tumače kao prijetnju tužbom, porodica Gucci u ovom trenutku još ne poduzima nikakve pravne radnje protiv Ridleyja Scotta i Universala.

Scott je, govoreći prošle sedmice u emisiji Today na BBC-jevom Radiju 4, odbacio prethodne kritike koje je za Associated Press uputila Patrizia Gucci, koja je, govoreći u ime porodice, optužila redatelja da je krao identitet porodice kako bi ostvario profit.

"Ne bavim se time", rekao je Scott za BBC Radio. "Morate zapamtiti da je jedan Gucci ubijen, a drugi otišao u zatvor zbog utaje poreza, tako da ne možete razgovarati sa mnom o ostvarivanju dobiti."



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo