-5°C
Mostar 0°C
Tuzla -2°C
Banja Luka -1°C
Bihać 0°C
Powered by Dark Sky

30.11.2021 / 14:57 BiH - Dan Oružanih snaga

OS BiH u Rajlovcu pokazali vještine, stižu helikopteri i borbeni sistemi

Povodom Dana Oružanih snaga BiH vojnici su pokazali vještine na vježbi u kasarni Rajlovac.

Riječ je o mini vojnoj vježbi održanoj na kojoj su pripadnici OSBIH pokazali vještine u okviru zadatka spašavanja i evakuacije VIP osobe. U vježbi je učestvovalo više desetina vojnika, korištena su oklopna vozila, nekoliko helikoptera, dron.

Nakon uspješno završene vježbe, ministar odbrane BiH Sifet Podžić čestitao je svim pripadnicima OSBiH, vojnicima i starješinama, na uspješno obavljenoj vježbi, ali i uputio čestitku povodom svečanog datuma.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Senad Mašović kazao je kako je cilj današnje vježbe bio zapravo pokazati sposobnosti OSBiH, šta one trenutno rade i koje nivo obučenosti i spremnosti.

- U ovom jednom kratkom obliku pokušali smo da pokažemo šta je to vojska, šta su oružane snage. Pred nama stoji vrlo intenzivan proces modernizacije oružanih snaga, danas ste imali priliku vidjeti samo jedan dio kapaciteta, rekao je Mašović, te dodao:

- U narednim danima ćemo imati i druge aktivnosti kojima ćemo svjedočiti možda najvećem progresu i modernizaciji, to su isporuke helikoptera, unapređenje infrastrukture. Sa velikom radošću očekujemo i realizaciju finansijske pomoći sa Republikom Turskom kroz koju očekujemo isporuku najsavremenijih borbenih vozila i borbenih sistema, rekao je Mašović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo