0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

30.11.2021 / 19:55 Politika - VOA

Kriza u Bosni dio globalnih odnosa, a ne spontana lokalna manifestacija

Kriza u Bosni dio globalnih odnosa, a ne spontana lokalna manifestacija
Foto: Agencije

Dok Dodik tvrdi da vraća funkcije koje su oduzete Republici Srpskoj, Paul McCarthy, direktor odjela za Evropu na Međunarodnom republikanskom institutu, komentira; "Čini se pomalo šizofrenim ponašanjem"

Zapadni analitičari kažu da je Bosna i Hercegovina suočena s najvećom krizom od potpisivanja Daytonskog sporazuma, kojim je završen rat 1995., a mnogi sumnjaju da su upleteni ruske i kineski prsti u ono što bi mogao biti raspad pakta koji je osigurao 25 godina neugodnog mira, piše VOA News a prenosi Nation World.

Sporazumi uz posredovanje SAD-a podijelili su balkansku zemlju na Republiku Srpsku u kojoj dominiraju Srbi i regiju poznatu kao Federacija, u kojoj dominiraju Bošnjaci i Hrvati. Sve tri etničke grupe zastupljene su u tripartitnom predsjedništvu.

Potencijal za nove sukobe

Ali Milorad Dodik, srpski predstavnik u Predsjedništvu, posljednjih je sedmica počeo proces povlačenja ljudi te etničke grupe iz državnih institucija, a prijeti i potpunim otcjepljenjem Republike Srpske.

Takvi potezi, uključujući plan jednostranog prijenosa ovlasti vojnih snaga, sistema oporezivanja na Republiku Srpsku jasno je kršenje Daytonskog sporazuma u očima nekoliko sadašnjih i bivših diplomata, američkih dužnosnika i analitičara kojew je VOA intervjuirala.

Mnogi strahuju da akcije ne samo da prijete poništavanjem mnogih poslijeratnih postignuća, već i stvaraju potencijal za nove sukobe i podjelu zemlje.

- Bosna i Hercegovina kao država je bila u stanju nekako se petljati iz jedne krize u drugu i dalje ostajati barem polufunkcionalna demokratija.

Ovoga puta me brine što Dodik jednostavno gura stvari predaleko, rekao je Bruce Berton, američki diplomat koji je bio na čelu misije Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OESS) u Bosni i Hercegovini između 2015. i 2019. godine.

Berton je također bio zamjenik šefa u Uredu visokog predstavnika (OHR).

Dok Dodik tvrdi da vraća funkcije koje su oduzete Republici Srpskoj bez njezine saglasnosti, mnoge je odobrio državni parlament uz sudjelovanje stranaka iz Republike Srpske.

- Čini se pomalo šizofrenim ponašanjem, rekao je Paul McCarthy, direktor odjela za Evropu na Međunarodnom republikanskom institutu, koji je istaknuo da Dodikova stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) podržava neke od tih odluka.

Kontekst regionalnih eskalacija

Iako postoji određen otpor Dodikovim potezima oporbenih stranaka u Republici Srpskoj, McCarthy je rekao da vjeruje da su najnoviji potezi ohrabreni iz Moskve.

- Ovo je jeftin način za Rusiju da posije razdor i da potkopa poziciju Zapada, EU i Washingtona na zapadnom Balkanu, rekao je.

Nekoliko ispitanika VOA-e je kazalo da će Kina i Srbija također imati koristi od krize, te da je zabrinjavajuće što čak i Mađarska – članica EU – podržava Dodika.

Toby Vogel, viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije, berlinskog think tanka, događanja u BiH vidi u kontekstu pogoršanja odnosa između NATO-a i Rusije i drugih regionalnih eskalacija između Srbije i Kosova i Crne Gore.

- Teško mi je vjerovati da je to samo neka vrsta spontane manifestacije lokalnih problema, rekao je Vogel

Daniel Serwer, profesor na Johns Hopkins School of Advanced International Studies u Washingtonu, upozorava na ideju "Srpski svijet", koju su nedavno iznijeli srpski političari.

Za Serwera, to je samo drugačiji naziv za nacionalistički koncept “velike Srbije” u kojoj bi sva područja na kojima žive Srbi postali jedinstvena država.

- To znači uništenje nekoliko država na Balkanu, znači rat, znači smrt, znači izbjeglice. A zapadne države to ne bi trebale željeti, rekao je.

U julu je Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo rezoluciju koju su iznijele Rusija i Kina o zatvaranju OHR-a.

Dvije zemlje utvrdile su da imenovanje njemačkog političara Christiana Schmidta za visokog predstavnika nije valjano jer ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti.

Podrška potvrđena, formalno

Schmidta je u maju imenovalo Vijeće za provedbu mira (PIC), međunarodno tijelo koje Visokom predstavniku daje politički vodič pogotovo zato što je proširenje EU – nekada primarna motivacija za očuvanje mira i provedbu reformi – prilično zaustavljeno.

Nekoliko američkih diplomata nedavno je posjetilo Bosnu i Hercegovinu, uključujući Gabriela Escobara, posebnog predstavnika State Departmenta za zapadni Balkan, i Dereka Cholleta, višeg savjetnika za politiku ministarstva.

Potvrdili su podršku SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine i kritizirali Dodikove jednostrane postupke.

Ipak, neki analitičari strahuju da je SAD previše fokusirana na izborne i ekonomske reforme dok postoji mnogo veća prijetnja za Bosnu i Hercegovinu.

Domi, profesorica sa Univerziteta Columbia, rekla je kako ne misli da Zapad ozbiljno shvata Dodikove postupke:

- Ono što me duboko uznemiruje je to što se čini da svi jednostavno misle: „Ma dobro, „preokrenut ćemo situaciju.“

Destruktivno ponašanje je dopušteno

Vogel je rekao da je destruktivno ponašanje dopušteno već neko vrijeme.

- Posljednjih nekoliko godina ni SAD ni EU ne odolijevaju eskalirajućim napadima na jedinstvo Bosne i Hercegovine, rekao je.

Escobar je više puta rekao da SAD planira "agresivno koristiti" sankcije protiv bosanskih političara, ali još nisu poduzete nikakve konkretne radnje.

Američko ministarstvo financija je 2017. Dodiku uvelo sankcije zbog opstruiranja Daytonskog sporazuma, ali EU nikada nije slijedila njihov primjer.

Neke zemlje poput Njemačke sada razmatraju vlastite sankcije.

(Avaz)

Izdvajamo