8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

30.11.2021 / 23:20 KORONAVIRUS - Covid-19

Austrija produžila lockdown za nevakcinisane

Austrija produžila lockdown za nevakcinisane
Foto: AP

Austrijski parlament produžio je večeras za još 10 dana lockdown, koji će, kako je planirano, biti okončan za nevakcinisane u nedjelju, 12. decembra, u ponoć.

Mjera lockdowna može se usvojiti samo na 10 dana pa je nova odluka parlamenta bila potrebna da se produži epidemiološka mjera, pošto je bila planirana na ukupno 20 dana.

Prema planu austrijske vlade, 12. decembra završava se lockdown za vakcinisane i izliječene, dok će on biti nastavljen za nevakcinisane.

Za produženje lockdowna glasali su poslanici Narodne partije Austrije (OVP), Zelenih i Socijaldemokratske stranke (SPO).

Odluka austriskog parlamenta obuhvata i jednu novinu, a to je da prodavnice, koje imaju pravo da rade, to mogu činiti do najkasnije 19 sati, umjesto do 21 sata kao što je bilo do sada.

Uz to uvedeno je da prodaja božićnih jelki spada pod izuzetke, pa građani mogu u i tokom lockdowna da nabave jelke za svoj dom.

Ministarstvo zdravlja iskoristilo je usvajanje izmjene kovid mjera za skraćenje važenja sertifikata o vakcinaciji sa 360 na 270 dana.


(Vijesti.ba / Tanjug)

Izdvajamo