0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

30.11.2021 / 23:22 Regija - Hrvatska

Tragedija u Splitu: Ubio bivšu ženu u trgovini, zadao 15 uboda

Tragedija u Splitu: Ubio bivšu ženu u trgovini, zadao 15 uboda
Foto: HRT

Malo prije 15 sati u Splitu muškarac je ušao u prodavaonicu i nožem teško ozlijedio djelatnicu.

 Vozilom hitne pomoći prevezena je u bolnicu gdje je, nažalost, preminula. Strašna tragedija potresla je Splićane, ali i Hrvatsku.

- Zaista grozna tragedija usred bijela dana. Nesretna žena radila je u trgovini i oko 15 sati slagala je artikle na policama. Ubojica je ušao, i kako neslužbeno doznajemo radi se o bivšem suprugu, ženu je prvo verbalno vrijeđao, a nakon toga izvadio nož i zadao 15 uboda po cijelom tijelu. Sve se to događalo pred brojnim kupcima koji su i svladali ubojicu. Isto tako i kolegice nesretne žene pokušale su joj pomoći davanjem umjetnog disanja i masiranjem srca, no do bolnice je, nažalost, preminula, izvijestila je u središnjem Dnevniku HTV-a novinarka Ivana Šilović.

- Po svemu sudeći radilo se o obiteljskoj svađi, o sukobu oko djeteta, no istraga će pokazati kako će sve ovo biti, dodala je.

- U četvrtak smo obilježili Međunarodni dan borbe protiv nasilja na ženama. Iz skloništa za žene doznajemo da godišnje zaprime 30 zahtjeva kako bi se smjestile žene u taj skriveni dom, međutim, samo je 12 mjesta. Kažu nam kako se jave samo one najhrabrije, sve ostale najčešće ostanu kući i trpe nasilje, rekla je Šilović.

Razgovarala je i sa stručnjakom za forenziku doc.dr. Tončijem Prodanom.

Na pitanje događaju li se ovakvi slučajevi u svijet i koliko je takvih slučajeva u Hrvatskoj rekao je kako smo svjedočili groznom događaju koji šokira javnost, šokira ljude.

- Dogodio se u javnom prostoru, u svakodnevnom životu i to je u svakom slučaju šokantno za javnost. Kao profesionalac i sigurnosni stručnjak moram reći da se ovakva djela, nažalost, događaju u svim gradovima u Hrvatskoj. Prošle godine je takvih djela, dakle 36 ubojstva. Od toga ubijeno je 19 žena, a žrtvom tzv. femicida bilo je 14, dakle bile su žrtve od strane njima bliske osobe. Ta se djela nažalost događaju, rekao je Prodan, sa studija forenzike Sveučilišta u Splitu.

- Koji su bili motivi u ovom slučaju pokazat će kriminalističko istraživanje. To će kolege iz policije i kasnije sud utvrditi sigurno do u detalje. Ovdje je poznato tko je to napravio, što je napravio, na koji način, očigledno na jedan svirepi način s 15 uboda nožem. Tu su forenzičari izuzeli tragove i tu neće biti dilema u kasnijem procesuiranju što se tiče dokaznog materijala i slično, objasnio je Prodan.

- Što se tiče svijeta, od ukupnog broja ubojstava na razini svijeta 13,5% se može okvalificirati kao ovakva djela, dakle kao ubojstva među bliskim partnerima. Takva se djela nažalost događaju, motivi su različiti. Ovdje su vjerojatno bili neki obiteljski razlozi, a što je točno bio razlog i motiv ove osobe to će nedvojbeno pokazati istraga, naveo je Prodan.

- Iza obitelji je ostalo je dijete, a na njemu je veliko breme koje mu tek slijedi, rekla je na kraju javljanja Šilović.

Izjavu o strašnom zločinu dali su iz Policijske uprave Splitsko-dalmatinske.

- Više detalja ćemo utvrditi i znati nakon provedenog kriminalističkog istraživanja koje je u tijeku, izjavila je Željka Radošević iz PU Splitsko-dalmatinske.

Na pitanje novinara je li točna informacija da je počinitelj ubojstva on pokušao samoubojstvo rekla je kako to ne može reći u ovom trenutku.

- Odmah po zaprimljenoj informaciji, zadržan je od strane djelatnika, policijskih službenici su ga uhitili. On je sada u službenim prostorijama. Nad njim je istraživanje u tijeku i nakon tog provedenog istraživanja imat ćemo više detalja o ovom teškom događaju, rekla je Radošević.

(Vijesti.ba / HRT)

Izdvajamo