-2°C
Mostar 2°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 1°C
Bihać 0°C
Powered by Dark Sky

01.12.2021 / 21:06 KORONAVIRUS - Covid-19

Von der Leyen: Vrijeme je za razmatranje obavezne vakcinacije

Von der Leyen: Vrijeme je za razmatranje obavezne vakcinacije
Foto: Vijesti.ba
Zemlje Evropske unije trebale bi razmotriti obaveznu vakcinaciju za borbu protiv koronavirusa i varijante Omicron, rekla je čelnica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen je rekla da će vakcina biti ključna u borbi protiv "vrlo zarazne" nove varijante.

Dvadesetak zemalja prijavilo je slučajeve Omikrona, a EU je pooštrila ograničenja putovanja otkako je prvi put prijavljena ova varijanta ranije ovog mjeseca.

Evropske zemlje također se suočavaju sa većim porastom slučajeva.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u međuvremenu rekla da su rani znakovi da je većina slučajeva Omikron varijante bila "blaga" i da nije imala teže simptome.

Von der Leyen je rekla u srijedu da je razumljivo da članice EU razgovaraju o obaveznoj vakcinaciji protiv koronavirusa s obzirom da je trećina stanovništva Unije nevakcinisana, javlja BBC.

- Kako možemo potaknuti i potencijalno razmišljati o obaveznoj vakcinaciji unutar Evropske unije? O tome je potrebna rasprava. Za to je potreban zajednički pristup, ali mislim da se to mora voditi - rekla je na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Neke države EU već poduzimaju korake u tom smjeru.

Austrija je najavila obaveznu vakcincaiju protiv Covida od februara sljedeće godine, dok Grčka kažnjava sve nevakcinisane starije od 60 godina sa 100 eura mjesečno.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo