°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

10.01.2022 / 09:00 Politika - Jedinstvo RS i Srbije

Šta su poruke sa 'Dana RS': Scena iz 1992. ponovo je spremna

Šta su poruke sa 'Dana RS': Scena iz 1992. ponovo je spremna
Foto: Vijesti.ba

RS ima nacionalizmom fanatizovanu i impregniranu oružanu silu koju je rukovodstvo RS spremno upotrijebiti ...

Proslava neustavnog Dana RS na kojoj je RS prikazana kao srpska država sa vojnom silom oblikovanom u duhu srpskog nacionalizma bila je u funkciji pokazivanja jedinstva rukovodstava RS i Srbije u formiranju i provođenju politike prema BiH i u BiH, makar ona značila i brutalno kršenje Dejtonskog sporazuma i otvorenu realizaciju "srpskog sveta".

Poslužila je da i opozicione stranke stanu uz poziciju i smanji im se manevarski politički prostor.

Ona je i poruka Bošnjacima i međnarodnoj zajednici da RS ima nacionalizmom fanatizovanu i impregniranu oružanu silu koju je rukovodstvo RS spremno upotrijebiti za ostvarivanje svojih iredentističkih ciljeva. Time bi se, računaju i RS i Srbija otupio entuzijazam SAD, Velike Britanije i pojedinih vodećih zemalja EU da pokušaju odbraniti suverenitet i teritorijalni integritet BiH, prenose Vijesti.ba.

Manifestacija koja pored toga što predstavlja krivično djelo jer otvoreno i jasno krši odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana RS i njegovoj diskriminatornoj prirodi, ponižava upravo Ustavni sud države i Vijeće Evrope jer u tom sudu odlučuju i rade bivše sudije Evropskog suda za ljudska prava koje je predložio predsjednik tog Suda. Time i RS i Srbija pred garantima Mirovnog sporazuma bacaju pod svoje noge i gaze ustavni poredak BiH ustanovljen kao njegov Aneks IV i pokazuju kakav će najavljeni novi Ustav RS da bude. Takav da u njemu neće biti jednakosti za nesrbe što opet govori o tome zašto su RS i Srbija bili toliko istrajni da se u RS suštinski ne provede Aneks VII Sporazuma. Zborno pjevanje srpskih nacionalističkih pjesama jedinica SAJ i MUP RS služi da povratnicima u RS, a i onim nesrbima koji bi se nastanili u RS pokaže da nisu dobrodošli i da će u manjem entitetu ostati ili doći u njega o svojoj odgovornosti.

Proslava koju se treba posmatrati kao zajedničku odgovornost i pozicije i opozicije u RS poslužila je vođi vladajuće koalicije da sada krajnje otvoreno i zvanicno pred cijelim svijetom predstavi iredentistički program RS podržan od Srbije, Rusije i Kine koji se sastoji u tome da RS prvo ostvari samostalnost od BiH a potom se priključi Srbiji kao njena konfederalna ili federalna jedinica. Time je usprkos Dejtonskom sporazumu i odlukama Ustavnog suda BiH uspostavljen kontinuitet sa jednako neustavnom "Skupštinom srpskog naroda u Bosni i Hercegovini" koja je 9.1.1992. godine donijela "Deklaraciju o proglašenju republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine", a kojom je proglašeno da se "Republika nalazi u sastavu savezne države Jugoslavije kao njena federalna jedinica".

Učešće najviših zvaničnika Srbije u takvoj manifestaciji nasilnog rasturanja jedne međunarodno priznate države znači podržavanje i ovakvih stavova izrečenih tokom nje i sa cjelokupnom politikom koja stoji iza njih. Istup Vojislava Šešelja u medijima u Srbiji povodom Dana RS da želi da se "Što prije ujedine Srbija, Republika Srpska, Crna Gora, Makedonija" i da "Oslobodimo Republiku Srpsku Krajinu i Kosovo i Metohiju" jednako kao i 1992. godine označavaju granice "srpskog sveta" u kojima će, po zamislima režima iz Banjaluke i Beograda, da završi RS. Da to nije prazna prijetnja govori što je uz Milorada Dodika na svečanoj bini kao uvaženi gost stajao Vinko Pandurević pravosnažno presuđen od strane ICTY na trinaest godina zatvora zbog ratnih zločina i zločina protiv čovjecnosti koje je počinio kao oficir VRS. Slučajno ili ne samo par dana prije manifestacije u Banjaluci Srbija je odlikovala tog istog ratnog zločinca svojim visokim odlikovanjem, prenose Vijesti.ba.

Iz Ministarstva odbrane Srbije koje je odlikovalo Pandurevića su saopćili da mu je odlikovanje uručio načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović. Kao razlog za odlikovanje, tj. uručivanje vojne spomenice, naveden je doprinos u "odbrani od NATO agresije" na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Time je Srbija još jednom stavila do znanja sta misli o NATO savezu i njegovim aktivnostima u BiH. Dan prije i Draško Stanivuković, mladi gradonačelnik Banjaluke, koji se inače voli slikati sa četničkom zastavom, postavio je spomen ploču majoru JNA Milanu Tepiću, koji je raznio sebe i vojarnu u Bjelovaru 1991. godine. Po pisanju medija u Hrvatskoj "Vjerojatno bi raznio cijeli Bjelovar da eksploziju cijelog skladišta nisu uspjeli spriječiti hrvatski branitelji, kojih je 11 poginulo u toj akciji".

Probosanske snage bi trebalo da svoje politike odbrane ustavnog uređenja i Mirovnog sporazuma prilagode strateškom pravcu kojim idu iredentistički režim RS i njegovi patroni Srbija i Rusija te sekundanti poput Mađarske, Poljske, Slovenije i Hrvatske. Od garanta Mirovnog sporazuma među kojima je i EU trebalo bi da traže hitno reagovanje mnogo konkretnijim akcijama od ekonomskih sankcija prema pojedincima u RS jer je sad vidljivo da iredentističku politiku zastupa čitav režim u RS, a da se opozicija suštinski od toga ne ograđuje. Od njih treba tražiti da Srbiju konačno, jer sve činjenice govore tako, prestanu nazivati najvažnijom državom Zapadnog Balkana i faktorom stabilnosti i odrede mjere protiv nje koje bi stupile na snagu ako odmah ne prestane izravno ili skriveno podržavati protudejtonske aktivnosti RS.

Međunarodnoj zajednici treba skrenuti pažnju da je vidljivo da RS uz podršku Srbije, Rusije i nekih zemalja EU poput Mađarske poduzima korake koji dovode do eskalacije krize u BiH i da se može očekivati da će ti koraci postajati sve brži i snažniji kako se budu bližili aprilski izbori u Mađarskoj i zaoštravali odnosi između Rusije i NATO zbog situacije u Ukrajini. Imajući to u vidu trebalo bi skrenuti pažnju predstavnicima SAD, EU i Velike Britanije u PIC-u da njihove zemlje ne bi trebale svoj dio odgovornosti za provođenje Mirovnog sporazuma prebacivati na probosanske snage.

Demokratske snage u BiH se same ne mogu nositi sa tako širokim i uvezanim frontom rušenja svega onog što se uspjelo izgraditi u BiH usprkos nedorečenostima i sistemima blokada ugrađenim u Dejtonski mirovni sporazum.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo