-5°C
Mostar 1°C
Tuzla 0°C
Banja Luka -1°C
Bihać -2°C
Powered by Dark Sky

10.01.2022 / 15:13 Muzika i Film - "BÖJ"

Održana projekcija filma 'Quo Vadis, Aida?' sa panel-diskusijom u Beču

Održana projekcija filma 'Quo Vadis, Aida?' sa panel-diskusijom u Beču
Foto: Vijesti.ba
Projekcija najboljeg evropskog filma "Quo vadis, Aida?" Jasmile Žbanić uz prateću panel diskusiju upriličena je u Beču u organizaciji Udruženja Bosanskohercegovačko-austrijska omladina (BÖJ).

Povod za prikazivanje filma, kako se navodi u saopćenju, je zabrinjavajuće političko stanje u Bosni i Hercegovini, a posebnu zabrinutost organizatori su izrazili zbog odluke NSRS-a od 10. decembra 2021. o pokrenutom procesu prijenosa nadležnosti sa državnog na entitetski nivo.

Organizator je apelirao na mnogobrojne prisutne goste iz političkog i javnog života da Evropski i austrijski parlament prekinu šutnju, te da se priključe sankcijama SAD-a.  

Nakon projekcije filma, publici su se obratili predsjednik saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji „Consilium Bosniacum“ Damir Saračević, te predstavnica Ambasade Bosne i Hercegovine u Austriji Selma Užičanin, pozivajući sve prisutne da njeguju kulturu sjećanja i dijaloga, te da pomognu državi Bosne i Hercegovini da što prije izađe iz postojeće političke i društvene krize.

Među zvanicama su se nalazili i bivši zamjenik kancelara Republike Austrije Erhard Busek, zamjenica ministra vanjskih poslova Republike Austrije Tünde Huber, austrijska parlamentarka Bedrana Ribo, parlamentarac pokrajine Beč Omar Al-Rawi i drugi predstavnici političkog, kulturnog i javnog života u Austriji.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo