1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

12.01.2022 / 11:58 Regija - Nakon incidenata

Vučić obišao Bošnjake u Priboju: Moramo da živimo zajedno

Vučić obišao Bošnjake u Priboju: Moramo da živimo zajedno
Foto: Kurir
Mi moramo da živimo zajedno, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom današnje posjete Priboju, gradu na jugozapadu Srbije u kojem živi srpsko i bošnjačko stanovništvo.

Vučić je u Priboj došao danas, nakon više incidenata u prvim danima 2022. godine u kojima su vrijeđani Bošnjaci.

- Mi moramo da živimo zajedno, ja sam Srbin, predsjednik sam Srbije, ali ne mogu da zamislim da Priboj bude bez Bošnjaka i neće biti bez Bošnjaka - poručio je Vučić.

Naveo je da će ako neko misli da to može da sruši imati posla sa državom.

Predsjednik Srbije je poručio da će svi koji su odgovorni za bilo kakvo pravljenje problema i činjenje krivičnih djela biti sankcionisani.

- Ljudi koji su pjevali da će 'Sjenica biti nova Srebrenica', ne samo da će biti kažnjeni, nego će dobiti premještaj iz Priboja. Vodi se disciplinski postupak i tužilac radi svoj posao. Vodi se postupak i protiv mladih lica koja su pjevala 'pucaj u džamije', naveo je Vučić.

Poruke mržnje prema Bošnjacima u Priboju, koji je uz samu granicu sa Bosnom i Hercegovinom, uputili su pojedini neimenovani stanovnici tog grada, ali i policajci koji su na jednom privatnom veselju slavili uz pesmu koja veliča genocid u Srebrenici.

Država je, u prvim reakcijama, osudila incidente i najavila kažnjavanje počinilaca.

- Mi moramo svoju djecu da učimo da moramo i možemo da budemo zajedno - rekao je Vučić, te dodao:

"Za nas je Priboj ispit jesmo li ili nismo ljudi".

Vučić je posjetu započeo obilaskom dvije fabrike u ovom mjestu.

U toku je sastanak s predstavnicima lokalne samouprave, političkih partija, privrednicima i predstavnicima vjerskih zajednica.

Kako je najavljeno iz njegovog kabineta, predsjednik Srbije će razgovarati u dvorištu Hasan-agine džamije sa efendijom Harunom Eminagićem i građanima Priboja, a potom će u Pribojskoj banji obići manastir Svetog Nikole.

Vučić je prethodno na svom Instagram profilu najavio da će biti u Priboju kako bi se "spustile narasle međunacionalne tenzije i preduzele konkretne mjere".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo