8°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C

12.01.2022 / 14:50 Regija - Zagreb

Plenković kritikovao Milanovićevu ljubav prema Dodiku

Plenković kritikovao Milanovićevu ljubav prema Dodiku
Foto: Pixsell

Premijer RH Andrej Plenković istaknuo je da je Milorad Pupovac na proslavi tzv. Dana Republike Srpske sudjelovao u svojstvu predsjednika SNV-a te kako bi volio da su stranke toliko "graktale" i na temu "ljubavi" predsjednika Republike Zorana Milanovića i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Nazočnost koalicijskog partnera Pupovca (SDSS) proslavi u Banjoj Luci proteklih je dana u Hrvatskoj osudilo više političkih stranaka, a Plenković je u srijedu u Novskoj, odgovarajući na novinarska pitanja o toj temi, ponovio da je Srpsko narodno vijeće (SNV) to već rastumačilo.

"Išao je tamo u svojstvu predsjednika SNV-a, ne kao predstavnik parlamentarne većine, kamoli ove konfabulacije da je on nekakav član vlade, a niti kao zastupnik u Hrvatskom saboru. To je ono što je činjenica, prema tome, njegov odlazak tamo rastumačio je sam SNV. Ja neću i ne trebam biti ničiji prevoditelj, pa ni javnosti u vezi te teme", rekao je.

Odbacio je i tumačenje o dvostrukim kriterijima, s obzirom na to da je 2019. iz BiH povučen hrvatski veleposlanik Ivan Delvecchio, koji je tada nazočio istom događaju, rekavši da Pupovac "nije veleposlanik".

Plenković pita zašto se tako nije prozivalo Milanovića

Upitan može li se kod događaja poput obilježavanja dana RS-a razdvajati funkcija člana parlamentarne većine i predsjednika SNV-a, Plenković je odgovorio kako bi volio da je "ovakvo graktanje političkih stranaka" nastalo i na "Milanovićevu ljubav prema Miloradu Dodiku".

"To nisam vidio prije nekoliko tjedana, naprotiv. Kad tu ne bude dvostrukih kriterija u reakcijama, onda možemo dalje", rekao je te na ponovljenu primjedbu novinara kako se ne može zanemariti činjenica da je Pupovac član parlamentarne većine odgovorio da to treba pitati Pupovca.

"Neću tumačiti stavove SNV-a, nisam ničiji odvjetnik ili prevoditelj"

"Pitajte njega, ja neću tumačiti stavove SNV-a", rekao je Plenković i ponovio da "nije ničiji odvjetnik ili prevoditelj" te da je Pupovac u Banjoj Luci bio u svojstvu predsjednika SNV-a, a ne kao član parlamentarne većine.

S obzirom na novi rekordan broj novooboljelih od covida-19, ponovio je nužnost cijepljenja i docjepljivanja te pridržavanja epidemioloških mjera.

"Omikron je eksplodirao i u zemljama zapadne Europe i u SAD-u, prema tome, nije ovdje ništa čudno ili drukčije nego što se zbiva globalno, zato se moramo paziti, čuvati", dodao je.

(Vijesti.ba / Index)

Izdvajamo