1°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

12.01.2022 / 20:14 BiH - Šokantni detalji

Tužilaštvo krilo da je Marić kome su dali imunitet falsifikovao pečat i potpis premijera Novalića!

Tužilaštvo krilo da je Marić kome su dali imunitet falsifikovao pečat i potpis premijera Novalića!
Foto: Vijesti.ba/N1

Sve ih uhapsili sad će ove s vrha SDA“, napisao je Marić. Na Nešićev komentar: “Auuuuu“, Marić piše: “Ima da mi HDZ spomenik digne“ ...

- Na današnjem ročištu u nastavku suđenja premijeru Novaliću i drugima zbog nabavke 100 respiratora za Federaciju BiH, odbrana je unakrsno ispitivala svjedoka Kristiana Marića kome je Tužilaštvo BiH dalo imunitet od krivičnog gonjenja.

Podsjetimo da smo jučer objavili da je Marić na prošlom ročištu raskrinkao plan nabavke respiratora: “Po uputama Sanje Lekić, stupio sam u kontakt sa posredničkom firmom u Kini i od njih tražio dostavljanje profaktura faktura i ugovora sa uvećanom cijenom na šta su oni pristali. Teren za to je već bio pripremljen. Ja sam ušao u šemu koju je Sanja imala sa Samirom iz Londona. Radi se o našem čovjeku, Samiru Ceriću. On je završio Sanji ovo sa Kinezima i kada sam se javio Kinezima već su znali da trebaju dostaviti poslovne dokumente sa uvećanim cijenama.“

Zanimljivo je da prilikom ispitivanja svjedoka Marića tužioci nisu spominjali Viber i prepisku Whats Appom, što im je u dosadašnjem ispitivanju svjedoka nerijetko bila najjača argumentacija, na osnovu čega bi se moglo zaključiti da nisu imali uvid u tu prepisku. Međutim, na današnjem ročištu bilo je jasno da tužioci itekako imaju obimnu dokumentaciju o tome, ali da su odlučili da ne čitaju te poruke iako im je to do sad bila stalna praksa i neke poruke su čitali čak i po nekoliko puta. No, s obzirom na sadržaje od nekih razgovora na koje je ukazala odbrana, jasno je zašto su tužioci odlučili to prećutati.

Kristian Marić je 28. maja 2020. godine svom poslovnom partneru iz Srbije Dušanu Nešiću poslao link teksta s portala bljesak.info “SIPA uhapsila Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića; Zadržan i Novalić“, uz poruku “Sve ih uhapsili sad će ove s vrha SDA“ uz koju su bila tri emotikona (smješka) koja plaču od smijeha. Na Nešićev komentar: “Auuuuu“, Marić piše: “Ima da mi HDZ spomenik digne“, uz emotikon sa zvjezdama na očima koji se veselo smije. Nešić je Mariću napisao da “izgubi telefon“, na što on odgovara: “To mi je i plan“.

Čini se da je nakon pokretanja istrage Marić smislio ipak bolji plan, dobio je imunitet od Tužilaštva. No, nakon njegovog svjedočenja sve više se nameće pitanje zašto je Marić dobio imunitet s obzirom da je priznao da su plan uvećanja cijena respiratora za 2,4 miliona eura smislili on i njegovi partneri Sanja Lekić iz Crne Gore, Cicero Borna iz Hrvatske i Dušan Nešić iz Srbije, kako bi Lekićka vratila novac Srbiji jer njena firma nije isporučila respiratore Srbije u rokovima koji su im bili dogovoreni ugovorom.

Marić je ispričao da je Hodžića o svemu naknadno obavijestio, ali da je on samo insistirao da respiratori budu što prije isporučeni, te da će nakon toga pričati o svemu. Iz prepiski Marića s njegovim partnerima vidljivo je da oni vrlo uvredljivo govore o Hodžiću i da iza njegovih leđa dogovaraju ko će mu se od njih javiti i šta će mu reći.

Osim dijelova te prepiske koje je odbrana danas prezentovala na suđenju, nevjericu je izazvao dokument na kome je, sve upućuje, Marić falsifikovao pečat i potpis premijera Novalića, a u kome od kineskih vlasti traži tri vrste invazivnih i dvije neinvazivnih respiratora za Federaciju. Dokument je pronađen u Marićevom kompjuteru, kao i skeniran pečat Vlade Federacije i potpis premijera Novalića?! No, na upite odbrane o ovome Marić nije odgovorio jer su ga tako savjetovali tužioci i njegov pravni savjetnik, jer bi se odgovorima mogao samoinkriminisati!?

Ono što je zabrinjavajuće jeste da je odbrana sve ove dokumente pronašla u spisu Tužilaštva koje ne da je prećutalo postojanje ovih dokumenata nego nisu ni na koji način provjerili o čeme se radi, odnosno da (li) je u pitanju falsifikovan dokument koji, uz ostalo što je prezentovala odbrana, ukazuje da bi se moglo raditi o svjedoku koji je prevarant i falsifikator čime gubi bilo kakav kredibilitet svjedoka, ali istovremeno svojim iskazom baca i potpuno drugačije svjetlo na cijelu aferu i samo suđenje zbog nabavke respiratora, odnosno tvrdnje tužilaca u optužnici, dodatno potvrđujući ono što smo od početka ovog slučaja tvrdili da je meta bio samo premijer i to isključivo iz političkih razloga.


D.N


(Vijesti.ba)

Izdvajamo