0°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 2°C
Bihać -1°C

13.01.2022 / 09:22 Politika - (Ne)ozbiljno približavanje

Može li se u BiH vjerovati Andreju Plenkoviću

Može li se u BiH vjerovati Andreju Plenkoviću
Foto: Plenković na mostu 'Suade i Olge' u Sarajevu
Signali koje je u proteklom periodu prema BiH poslao premijer Hrvatske Andrej Plenković u svakom slučaju pozitivan su prvi korak.

Susret s Bakirom Izetbegovićem pokrenuo je priču o neophodnosti popravljanja odnosa između Bošnjaka i Hrvata, koja je naišla na prilično dobre reakcije javnosti. Plenković je jučer i kritizirao 'Milanovićevu ljubav prema Dodiku' što je dodatno pojačalo špekulacije o tome kako je iz Zagreba upućena poruka Draganu Čoviću da se mora javno distancirati od Milorada Dodika.

Ipak, sve navedeno treba uzeti sa određenom rezervnom. S obzirom da se zbog secesionističke politike Milorada Dodika potpomognute iz Beograda, BiH nalazi u najneizvjesnijoj situaciji od završetka agresije, Hrvatska ima načina da se dokaže istinskim prijateljem, kakvim se deklarativno predstavlja, a ne samo onaj način kojeg je hrvatska diplomatija vješto izlobirala kod tandema Palmer - Einchorst.

Profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Dejan Jović nedavno je upozorio da dva naroda u Bosni imaju druge zemlje u kojima su suvereni - Hrvatskoj i Srbiji.

- Ako nastavite koristiti ideju konstitutivnosti naroda na način na koji se koristi u Jugoslaviji, a to je intencija i Daytonskog sporazuma i ovoga sistema što sada imate u BiH, možete postaviti otvoreno pitanje zašto bi neki narod bio suveren u dvije zemlje, a treći narod u trećini u svoje zemlje BIH, rekao je Jović i dodao da su HDZ-u krivi svi za ovakvo stanje, osim njih.

Profesor Jović nije jedini, i hrvatski mediji sve više shvataju kako problemi u odnosima Bošnjaka i Hrvata nisu samo onakvi kakvima ih predstavlja Dragan Čović. Jutarnji list tako piše da uz krizu koju izaziva politika iz RS-a, i hrvatski korpus blokira institucije Federacije BiH u kojoj vlast nije formirana nakon izbora 2018. HDZ BiH uslovljava formiranje vlade promjenom izbornog zakona. Da se želi čuti i uslovno rečeno druga strana, svjedoči i sastanak Plenkovića i Izetbegovića, i to nakon što se prethodno i čula kroz gostovanje lidera SDA na HTV-u.

Nakon svega, Čović i Izetbegović su istog dana, po ko zna koji put u zadnjih desetak godina, govorili o stabilizaciji odnosa.

Trenutno su stvari postavljene na način da Hrvatska gotovo otvoreno nudi pomoći Bosni i Hercegovini, ako se riješe pitanja koja tište bh. Hrvate. Zbog takvog reda koraka u probosanskoj javnosti opravdano preovladava mišljenje da zapadni susjedi i HDZ BiH koriste tešku krizu u kojoj se BiH nalazi da dobiju ono za što su zainteresirani.

Da bi se takva bojazan prevazišla, a Hrvatska dokazala da je istinski uz BiH, red koraka bi trebao biti obrnut. Hrvatska bi trebala načiniti prvi korak i uložiti krajni napor da pomogne u prevazilaženju krize koju nameće rukovodstvo RS. Time bi zasigurno zaslužili povjerenje šire javnosti u BIH, ali i olakšali probosanskim stranke da se s manje tereta posvete rješavanju pitanja za koja su zainteresirani i bh. Hrvati.


D.N

(Vijesti.ba)

Izdvajamo