8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

14.01.2022 / 09:38 Svijet - New York

Šef UN-a poziva SAD i Svjetsku banku da odmrznu sredstva za Afganistance na 'ivici smrti'

Šef UN-a poziva SAD i Svjetsku banku da odmrznu sredstva za Afganistance na 'ivici smrti'
Foto: FENA

Šef Ujedinjenih naroda upozorio je u četvrtak da su milioni Afganistanaca na "granici smrti", pozivajući međunarodnu zajednicu da finansira humanitarni poziv UN-a vrijedan pet milijardi dolara, oslobodi zamrznutu imovinu Afganistana i pokrene svoj bankarski sistem kako bi se spriječio ekonomski i socijalni kolaps.

Generalni sekretar Antonio Guterres rekao je novinarima da su "niske temperature i zamrznuta imovina smrtonosna kombinacija za ljude u Afganistanu", a "pravila i uslovi koji sprječavaju da se novac koristi za spašavanje života i ekonomije moraju biti obustavljeni u ovoj vanrednoj situaciji. ”

Afganistanska ekonomija zavisna je od pomoći i već je posrnula kada su talibani preuzeli vlast sredinom augusta usred haotičnog odlaska američkih i NATO trupa nakon 20 godina.

Međunarodna zajednica zamrznula je imovinu Afganistana u inozemstvu i zaustavila ekonomsku podršku, ne želeći sarađivati ​​s talibanima, s obzirom na njihovu reputaciju brutalnosti tokom vladavine 1996.-2001. i odbijanja školovanja djevojaka i dopuštanja ženama da rade.

UN kaže da je 8,7 miliona Afganistanaca na rubu gladi, a Guterres je rekao da je ključno brzo ubrizgati likvidnost u afganistansku ekonomiju "i izbjeći krah koji bi doveo do siromaštva, gladi i neimaštine za milione ljudi".

“Apsolutno je bitno izbjeći slom, jer u sadašnjoj situaciji imate Afganistance na rubu smrti”, rekao je Guterres, prenosi AFP.

Čelnik UN-a je naglasio kako Sjedinjene Države imaju "vrlo važnu ulogu jer većina finansijskog sistema u svijetu posluje u dolarima", a Sjedinjene Države su zamrznule sedam milijardi dolara u afganistanskim deviznim rezervama, koje se uglavnom drže u SAD-u.

Šef humanitarne službe UN-a Martin Griffiths i Peter Maurer, predsjednik Međunarodnog odbora Crvenog krsta, u petak bi trebali održati virtualni sastanak s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom.

Guterres je rekao da je jedan od razloga sastanka pokušaj stvaranja “mehanizma koji omogućuju efikasno ubrizgavanje sredstava u afganistansku ekonomiju i, u isto vrijeme, stvara uslove da finansijski sistem u Afganistanu može djelovati u lokalnoj valuti."

Šef UN-a rekao je da bi međunarodno finansiranje trebalo omogućiti isplatu plata ljekarima, sanitarnim radnicima, elektroinženjerima i drugim državnim službenicima, kao i pomoć afganistanskim institucijama u pružanju zdravstvene zaštite, obrazovanja i drugih ključnih usluga.

Prošlog je mjeseca Svjetska banka prenijela 280 miliona dolara za Afganistan agenciji UN-a za djecu, UNICEF-u i Svjetskom programu za hranu za njihove operacije u zemlji, rekao je Guterres.

"Nadam se da će preostala sredstva - više od 1,2 milijarde dolara - postati dostupna za pomoć afganistanskom narodu da preživi zimu", apelirao je čelnika UN-a.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo