1°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

14.01.2022 / 10:41 Svijet - Kijev

Veliki hakerski napad na Ukrajinu, srušene stranice državnih ministarstava

Veliki hakerski napad na Ukrajinu, srušene stranice državnih ministarstava
Foto: FENA

Ukrajinske institucije jutros su bile žrtva širokog hakerskog napada. Meta su bile web stranice više ukrajinskih ministarstava, javljaju agencije.

Srušene su stranice Ministarstva odbrane, Ministarstva obrazovanja, Ministarstva energetike i Ministarstva vanjskih poslova.

Hakirana je i stranica državne službe za hitne slučajeve.

Neke od stranica su i dalje nedostupne, a na stranicama Ministarstva vanjskih poslova osvanuo je tekst na ruskom, poljskom i ukrajinskom.

- Ukrajinci! Sve informacije o vama postat će javne. Strahujte i očekujte najgore - stoji u poruci iznad koje je prekrižena ukrajinska zastava, prenosi AFP.

Napad se dogodio u trenucima velikih tenzija između Rusije i Zapada zbog Ukrajine. Zbog moguće ruske invazije na Ukrajinu održano je nekoliko rundi pregovora kako bi se tenzije smirile, ali bezuspješno.

Rusija je, podsjetimo, nagomilala oko 100.000 vojnika uz granicu s Ukrajinom.

- Sjedinjene Države su spremne na sve scenarije s Rusijom, bilo da je riječ o nastavku dijaloga ili o "odlučnom odgovoru" u slučaju napada na Ukrajinu - rekao je jučer blizak suradnik Joea Bidena, nakon sedmica neuspješnih diplomatskih pregovora s Moskvom.

Po ocjeni američke obavještajne službe, Rusi još nisu ,,donijeli konačnu odluku o eventualnoj invaziji na susjednu zemlju."

- Sada ćemo razmisliti i konzultirati se s našim saveznicima i partnerima o sljedećim koracima" - rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan novinarima u Bijeloj kući.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo