11°C
Mostar 13°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 12°C

14.01.2022 / 10:53 Svijet - Seul

Sjeverna Koreja ispalila dva balistička projektila, osuđuje američke sankcije

Sjeverna Koreja ispalila dva balistička projektila, osuđuje američke sankcije
Foto: Vijesti.ba

Sjeverna Koreja ispalila je najmanje dva balistička projektila u petak, u trećem raketnom testiranju u dvije sedmice, i samo nekoliko sati nakon što je kritikovala američke aktivnosti na uvođenju novih sankcija i upozorila je na snažnu reakciju.

Generalštab južnokorejske vojske saopćio je da je uočio, kako pretpostavlja, lansiranje dva kratkometna projektila istočno od pokrajine Sjeverni Pyongan na zapadnoj obali Sjeverne Koreje.

Japanska obalna straža također je javila kako vjeruje da je Sjever ispalio balističke projektile.

Izgleda da su projektili pali u more u blizini japanske ekskluzivne ekonomske zone, javio je državni emiter programa NHK, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika japanskog ministarstva odbrane.

To bi predstavljalo treće lansiranje od novogodišnjeg dana, što je neuobičajeno brz tempo raketnih proba. Prethodne dvije probe predstavljale su lansiranje “hipersoničnih projektila” koji su u stanju da postignu veliku brzinu i manevriraju nakon lansiranja, javili su sjevernokorejski državni mediji.

Sjeverna Koreja branila je svoju raketnu probu kao legitimno pravo na samoodbranu i saopćila je da Sjedinjene Države namjerno eskaliraju situaciju uvođenjem novih sankcija, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo