4°C
Mostar 10°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

14.01.2022 / 14:20 Politika - Slovenački zastupnik u EP

Grošelj kritikuje Varhelyia: Ima načina za sankcije Dodiku

Grošelj kritikuje Varhelyia: Ima načina za sankcije Dodiku
Foto: Vijesti.ba

Evropski komesar za proširenje Olivér Várhelyi uske interese mađarskog premijera Viktora Orbana stavlja ispred interesa Evropske unije. Zbog toga smo svjedoci najveće sigurnosne prijetnje u BiH od 1995. godine.

Pozivam predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen da zauzme jasan stav da takvo ponašanje nije primjereno i da pokrene istragu, napisao je na svom Twitter profilu slovenački zastupnik u Evropskom parlamentu Klemen Grošelj.

Ovaj Grošeljev tweet uslijedio je nakon što je grupa od 30 europarlamentaraca uputila pismo Von der Leyen u kojem su zatražili pokretanje istrage o ulozi Várhelyija u pomaganju separatističkih aktivnosti Dodika u BiH.

Parlamentarci u pismu naglašavaju da je uznemirujući dokument koji je procurio, a koji potpisuje šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, u kojem se navodi da se Várhelyi otvoreno dogovara s Dodikom o raspadu BiH.

"Izvještaj pokazuje da se komesar Várhelyi 'složio' s Dodikom o datumu održavanja posebne sjednice NSRS-a i o šestomjesečnom moratoriju na zakone koji uključuju jednostrano povlačenje iz državnih institucija", piše, između ostalog, u pismu.

- Ako se interni izvještaj pokaže istinitim, imamo ogroman problem - rekao je u izjavi za EUobserver Klemen Grošelj, jedan od 30 potpisnika pisma.

Ovakve aktivnosti Várhelyija, jasan je Grošelj, diskredituju zajedničku evropsku politiku na Zapadnom Balkanu, posebno u BiH, koja prolazi kroz svoju najozbiljniju krizu nakon 1995. godine, i "stavlja EU u nepovoljan položaj u odnosu na druge globalne igrače koji su aktivni u regionu".

Grošelj smatra da je Várhelyi, umjesto razgovora o Dodikovom političkom rasporedu i koordinaciji s njim, lidera bosanskih Srba trebao pritisnuti da zaustavi svoje poteze ka secesiji.

- Bilo koje druge aktivnosti, bilo ideološke ili nacionalne, nisu prihvatljive, njegova dužnost je da zastupa zajednički interes EU - naglašava Grošelj, te dodaje:

"Ne treba da čini nikakve korake koje bi bilo ko u regionu mogao pogrešno protumačiti, treba da bude pošten posrednik i da zastupa zajednički interes".

Govoreći o mogućim sankcijama Evropske unije Miloradu Dodiku, Grošelj potcrtava - ako postoji politička volja za to, postoji i način.

- Ogromna većina država članica i veći dio institucija EU shvataju da je ovo (secesija) jasna i prisutna opasnost za BiH, regiju i Evropsku uniju - zaključuje Grošelj.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo