17°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

14.01.2022 / 20:03 Politika - Razgovarali naredbodavci

Dok Dodik izmišlja konsultacije, Vučić potvrdio Varhelyiu povratak u institucije

Dok Dodik izmišlja konsultacije, Vučić potvrdio Varhelyiu povratak u institucije
Foto: Arhiv
Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje, oglasio se na Twitteru gdje je poručio kako je telefonski razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Važan poziv danas od strane predsjednika Srbije o povratku predstavnika RS u državne institucije i osiguranje njihove pune funkcionalnosti. Ova poruka odražava stav EU i mora se ubrzo desiti, u najboljem interesu građana BiH. To je također ključno za evropsku perspektivu BiH - naveo je Varhelyi na svom Twitter nalogu.

Iako je očigledno sve dogovoreno na relaciji Srbija - Mađarska, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik I dalje uvjerava javnost kako će o njegovom prijedlogu za vraćanje srpskih predstavnike u zajedničke institucije BiH razgovarati sa partnerima u vlasti, ali i sa opozicijom u RS.

- Naše odsustvo u odlučivanju u zajedničkim institucijama desilo se zbog zakona koji je nametnuo Valentin Incko i ono je u skladu sa odlukama Narodne skupštine Republike Srpske. Početkom februara vratićemo se u NSRS i razgovarati o ovoj temi - rekao je Dodik za RTS.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo