8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

16.01.2022 / 08:00 Tenis - Melbourne

Sud odlučio: Đoković će biti protjeran iz Australije

Sud odlučio: Đoković će biti protjeran iz Australije
Foto: Vijesti.ba

Savezni sud u Melbourneu odlučio je da će Novak Đoković biti protjeran iz Australije.

Žalba Novaka Đokovića na ukidanje vize je odbijena i moraće da snosi troškove procesa. Trojica sudija donijela su jednoglasnu odluku.

Australski savezni sud u nedjelju je potvrdio odluku australskog ministra Alexa Hawka da se poništi viza izdana Novaku Đokoviću jer predstavlja zdravstveni rizik za australsku zajednicu.

Sud je izvijestio da će obrazloženje odluke biti naknadno objavljeno.

Trojica sudaca od 9.30 sati po lokalnom vremenu slušala su u nedjelju višesatno izlaganje argumenata predstavnika tenisera i australske vlade.

Đokovićev advokat rekao je da ne postoje dokazi da je prvi teniser svijeta izazvao proteste protivnika vakcinacije te da je odluka ministra Alexa Hawkea da mu se uskrati viza bila "nerazumna" i "pogrešna".

Australska vlada pak tvrdila je da srpski teniser, koji nije vakcinisan protiv koronavirusa, predstavlja "zdravstveni rizik" .

Stephen Lloyd, za vladu, rekao je da se Đokovićevo protivljenje vakcinaciji može vidjeti ne samo u njegovim javnim izjavama, već i zato što nije bio vakcinisan protiv koronavirusa čak ni nakon što su vakcine postale široko dostupne.

Vladin advokat priznao je da postoji rizik da bi ukidanje Đokovićeve vize izazvalo "nemir" među ljudima koji se ne slažu.

No, Lloyd je tvrdio da s obzirom na Đokovićev status istaknutog sportiste, postoji opasnost da bi njegov stav i ponašanje mogli potaknuti druge da krše smjernice zdravstvene sigurnosti.

- Ministar je zauzeo stav da će njegova prisutnost u Australiji potaknuti ljude izvan antivakserskih krugova da oponašaju njegovo očito zanemarivanje sigurnosnih mjera, rekao je Lloyd.

Naveo je Đokovićevo sudjelovanje u intervjuu za medije i fotografiranju kada je prošlog mjeseca znao da je zaražen koronavirusom.

Đoković je u Australiju stigao 5. januara kada mu je poništena viza te je smješten u hotel Park u Melbourneu, prihvatilište za migrante gdje je proveo četiri noći.

Sud ga je u ponedjeljak oslobodio, presudivši da je odluka o otkazivanju vize po dolasku u Australiju neosnovana zbog nepoštivanja procedure.

Australski ministar za imigracije Alex Hawke odlučio je nakon toga, 14. januara, poništiti vizu Đokoviću jer bi njegov boravak u zemlju mogao utjecati na jačanje protivljenja vakcinaciji protiv Covida-19 u Australiji i Đoković je vraćen u prihvatilište za migrante.

Odlukom suda Đokoviću je onemogućeno da se takmiči na Australian Openu i konkurira za osvajanje rekordnog 21. Grand Slam turnira.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo