9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

17.01.2022 / 12:26 BiH - Srdačan razgovor

Komšić s papom Franjom o BiH i vrijednostima za koje se treba boriti

Danas je u Vatikanu, na svojoj prvoj ovogodišnjoj audijenciji, Papa Franjo primio predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića.

Predsjedavajući Komšić i Sveti otac su imali privatni razgovor u Papinskoj apostolskoj palači, na kojem je Komšić upoznao Papu Franju sa posljednjim dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

Komšić i Papa Franjo su se u srdačnom razgovoru, dotakli i problema sa kojima se susreće Bosna i Hercegovina, prevashodno sa odlaskom ljudi iz cijele regije, kao i izazovima modernog vremena. Posebno su u privatnom razgovoru govorili o važnosti očuvanja univerzalnih vrijednosti.

Po završetku posjete Palači, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine je Papi Franji uručio poklon, a radi se naime o vrijednom izdanju knjige Bosansko Kraljevstvo, kao i prstenu pečtnjaku bosanskog vladara iz Donje Zgošće kod Kaknja.

Željko Komšić se nakon sastanka sa Papom Franjom sastao i sa nadbiskupom Paulom Gallagherom, tajnikom Vatikana za odnose sa državama. Nadbiskup je u razgovoru sa Komšićem potcrtao ulogu Vatikana u priznanju Bosne i Hercegovine kao nezavisne države, kao i veliku podršku koju i sada daju nezavisnoj i suverenoj Bosni i Hercegovini.

Nadbiskup Gallagher se interesovao i za sigurnosno-politicku situaciju u BiH, kao i odnosu susjednih, i drugih zemalja prema Bosni i Hercegovini i krizi u BiH.

On je dobra osoba.” Ovako je Papa definirao Komšića, javlja SIR, na kraju jutrošnje upriličene audijencije njemu i njegovoj pratnji, čiji je privatni razgovor trajao 35 minuta.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo