14°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

18.01.2022 / 11:41 Regija - Ljut na stranačko rukovodstvo

Drama u Srbiji: Vučić nezadovoljan rezultatima referenduma

Drama u Srbiji: Vučić nezadovoljan rezultatima referenduma
Foto: Agencije

Premijerka Srbije Ana Brnabić prokomentarisala je za TV Prva rezultate referenduma, koji je održan u nedjelju i rekla da je za Srbiju je važniji referendum, i da teško postoji stvar koja je važnija.

- To je oblast vladavine prava koja obezbjeđuje kako će se razvijati naša budućnost. Ovo je važno ne samo za strane investicije... Nešto što nam govori da li je naše sudstvo efikasno, da li dovoljno brzo reaguje, da li se presude donose u razumnom roku - kaže Brnabić.

Ona je isakla da je to bila primjedba i investitora.

- Kada je DS bio na vlasti 2009. godine, mi smo u jednom danu izgubili 838 sudija. Pod plaštom reforme pravosuđa, bila je politička čistka. Narod je to platio 44 miliona eura, a kao posljedicu smo imali tri samoubistva, jer su završili bez posla u nemaštini. Srbija 2021, 2022, promjena ustava da se garantuje samostalnost sudstva i tužilaštva, da sudije biraju sudije, što će garantovati odgovornost i efikanost... Nema 'miga' odozgo, oni su ti koji biraju - dodala je ona.

Naglasila je da su se dvije stvari ukazale posle referenduma.

- Najmanje dvije stvari je pokazao ovaj referendum... Kakva je Srbija bila 2009. i kakva je Srbija danas, a druga stvar koju nisam očekivala - nepobitan dokaz da će se ujediniti svi - i ljevica i desnica i evroskeptici i evrofanataici, protiv Aleksandra Vučića, pa makar bila to tema reforma pravosuđa i evrointegracije... To je strašno i skandalozno - istakla je Brnabić za TV Prva.

Govoreći o manjoj izlaznosti, ona je istakla da građane to nije interesovalo u tolikoj mjeri, jer je usko stručna tema i dodala da većina građana i nije znala kako su se ranije birale sudije.

Ne možete da objasnite građaninu šta se sada mijenja, ako ne zna kako su ranije birani sudije - istakla je Brnabić i navela je da su na izlaznost uticali koronavirus, kao i odmori.

Premijerka je navela da je zadovoljna izlaznošću, kao i rezultatom, ali je objasnila da Vučić nije zadovoljan rezultatom.

- On nije vikao kao što se pojavilo u medijima, bio je potpuno miran. Zadovoljan je što smo uspjeli da izguramo ovakvu važnu reformu, ali nije zadovoljan rezultatma, odnosno time što je značajan dio iz naše stranke glasao 'ne' i pozivao da se glasa za 'ne'. Napustio je prostorije stranke i rekao: 'Evo vi ste pametni, uzmite sada, pa vodite stranku' i otišao je čovjek - navela je ona i istakla da Vučić odbija da se kandiduje za predsjednika SNS-a.
(Blic)

Izdvajamo