8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

19.01.2022 / 08:12 Svijet - Uzbuna

Evropa pred ratom: Očekuje se napad Rusije na Ukrajinu

Evropa pred ratom: Očekuje se napad Rusije na Ukrajinu

Podaci američkih obavještajnih službi sugeriraju da Rusija planira pokušaj osvajanja Kijeva i svrgavanje vlade.

Krizni rad Britanaca

Britanskom ministarstvu vanjskih poslova rečeno je da se pripremi za "krizni način rada" nakon što je iz Velike Britanije u Ukrajinu dopremljeno oružje kako bi se ta zemlja obranila od potencijalne ruske invazije.

Upozorenje dolazi u trenutku dok Bijela kuća razmatra dokaze američkih obavještajnih službi koji ukazuju na to da Rusija planira pokušati zauzeti Kijev, glavni grad Ukrajine, te svrgnuti tamošnju vladu, piše The Telegraph.

Čini se da američki predsjednik Joe Biden sada važe nove opcije za suočavanje s krizom, uključujući isporuku više oružja Ukrajini.

"Vjerujemo da smo sada u fazi u kojoj bi Rusija u svakom trenutku mogla pokrenuti napad na Ukrajinu", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Ona je također upozorila da bi ruski vojnici koji se šalju na vježbe u Bjelorusiju mogli biti iskorišteni za napad na Ukrajinu.

 Dodatno naoružanje uključivalo bi više streljiva, minobacača, protutenkovskih projektila Javelin i protuzračnih raketnih sustava, koji bi vjerojatno stigli od saveznika iz NATO-a, rekli su izvori američkim medijima.

Isporučuje se lako protutenkovsko oružje.

Britanski ministar obrane Ben Wallace objavio je u ponedjeljak da je Ujedinjena Kraljevina počela isporučivati ​​Ukrajini lako protutenkovsko oružje iduće generacije (NLAW) kako bi pomogli u obrani od potencijalne prijetnje.

Dužnosnicima Ministarstva vanjskih poslova rečeno je da budu spremni na prijelaz u "krizni način rada" u vrlo kratkom roku, pri čemu se naglašava povećana zabrinutost da bi ruska agresivnost prema Ukrajini mogla prerasti u invaziju. Rečeno je kako je osoblje o tome obaviješteno ovog tjedna.

To bi također moglo značiti da su dužnosnici i diplomati preraspoređeni da rade na politici koja se tiče Rusije i Ukrajine te da daju prioritet britanskom odgovoru na svaki daljnji porast napetosti, uključujući odvraćanje i sankcije.

"Ovo je ključan posao u oblikovanju i zaštiti sigurnosti našeg europskog susjedstva", rečeno je osoblju odjela, prenosi Telegraph pisanje Bloomberga.

Neki zaposlenici već su premješteni na mjesta na kojima rade na planiranju izvanrednih situacija i strateškoj komunikaciji, navodi se.

"Nova situacija u Ukrajini i oko nje glavni je prioritet za FCDO i, kao što bi svi očekivali, imamo snažne planove za izvanredne situacije kako bismo odgovorili na bilo koji razvoj događaja", poručeno je iz Ureda za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj (FCDO).


Zašto su britanski zrakoplovi za Ukrajinu zaobilazili Njemačku?

"Ministar vanjskih poslova jasno je dao do znanja da bi agresija Rusije na Ukrajinu bila neprihvatljiva i ničim izazvana te da bi svaki upad imao velike posljedice i visoku cijenu", dodao je glasnogovornik.

U utorak su pojačane spekulacije da su se britanski zrakoplovi C-17, koji su prevozili oružje u Ukrajinu, kretali zaobilaznim putem kako bi izbjegli prelet kroz njemački zračni prostor.

Vojni letovi za Ukrajinu tijekom vikenda, praćeni komercijalnim radarom, pokazali su da su C-17 zaobilazili njemački zračni prostor i umjesto toga se odlučili za dužu rutu iznad Danske i Poljske.

Ruta kojom su zrakoplovi letjeli iznad Danske i Poljske, umjesto da idu izravnim putem, izazvala je nagađanja da Njemačka možda ima neke rezerve prema vojnoj potpori Ukrajini.

Izvor iz britanskog ratnog zrakoplovstva (RAF) rekao je za Telegraph da je ministar Wallace bio u više posjeta Skandinaviji i sjeveroistočnoj Europi, a putanja leta ukazuje na te nedavne posjete. Kažu i da se Wallace tek treba sastati sa svojim novim kolegom u Njemačkoj te da je čekanje dozvole za prelet Njemačke moglo zaustaviti let.

Naglasili su također da je to kako C-17 putuje na sjever Europe nebitno, dodajući da je "najbrži način za dobivanje dozvole za let bio proći onim putem kojim smo prošli".

Njemačka isključila izvoz oružja u Ukrajinu

"Nismo podnijeli zahtjev za odobrenje leta kroz Njemačku jer bi to predugo trajalo", dodao je izvor.

Glasnogovornik Ministarstva obrane rekao je: "Njemačka nije uskratila pristup svom zračnom prostoru jer Ujedinjena Kraljevina nije ni podnijela zahtjev, nije bilo spora između UK i Njemačke po ovom pitanju".

Britanski diplomatski izvori u Berlinu kažu da je ruta odabrana iz operativnih razloga, uključujući uobičajenu politiku izbjegavanja prijevoza oružja iznad gusto naseljenih područja.

Iako je Njemačka javno obećala svoju potporu Ukrajini protiv bilo kakve ruske agresije, odbacila je mogućnost da dozvoli svom obrambenom sektoru da isporučuje oružje Kijevu zbog straha da bi to moglo "rasplamsati" situaciju.

Vlada bivše kancelarke Angele Merkel dvaput je intervenirala kako bi stavila veto na isporuku oružja koje je Ukrajina već platila, uključujući i američku pošiljku pušaka i sustava za obranu od dronova iz Litve.

Njemačka šefica diplomacije Annalena Baerbock inzistirala je tijekom posjeta Kijevu kako će se njezina zemlja pridržavati zabrane njemačkog izvoza oružja.

"Naš stav nije samo dobro poznat, već i povijesno utemeljen", rekla je Baerbock. Ipak, nije komentirala planira li nova njemačka vlada nastaviti s politikom Angele Merkel ometanja svojih saveznika u naoružavanju Ukrajine.

Upozorenje Bijele kuće

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je večeras da Sjedinjene Američke Države upozoravaju na mogući napad Rusije na Ukrajinu i da ponovo poručuju da će se Moskva suočiti sa žestokim sankcijama ako se to dogodi.

“Sada smo u fazi u kojoj bi Rusija u svakom trenutku mogla pokrenuti napad na Ukrajinu“, rekla je Psaki.

Psaki je kazala da je ruski predsjednik Vladimir Putin izazvao krizu slanjem 100.000 ruskih vojnika duž ukrajinskih granica i premještanjem snaga u Bjelorusiju radi zajedničkih vježbi i izvođenja dodatnih zadataka na istočnoj granici Ukrajine.

“Da budemo jasni, naše mišljenje je da je ovo izuzetno opasna situacija“, rekla je ona, prenosi Anadolu Agency (AA).

Državni sekretar SAD-a Antony Blinken u naredna dva dana će posjetiti Ukrajinu i Njemačku, a ruska prijetnja Ukrajini će biti glavna tema njegovih susreta u Kijevu i Berlinu.

Glasnogovornica Bijele kuće Psaki je kazala da će Blinken snažno naglasiti da postoji diplomatski put rješenja aktuelne krize.

“Odabir predsjednika Putina i Rusa je da odluče hoće li trpjeti teške ekonomske posljedice ili ne“, dodala je Psaki.


(Vijesti.ba/Agencije)

Izdvajamo