24°C
Mostar 25°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 27°C
Bihać 27°C
Powered by Dark Sky

23.01.2022 / 15:15 Politika - Član Predsjedništva BiH

Dodik za "El Mundo": 'Civilizovano' podijeliti BiH

Dodik za "El Mundo": 'Civilizovano' podijeliti BiH
Foto: Arhiv

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u intervjuu za španski "El Mundo" da je BiH propali projekt i da je najbolje rješenje da se Bošnjaci, Srbi i Hrvati razdvoje na civilizovan način.

- BiH neće moći da opstane iz istog razloga zbog kojeg nije opstala Јugoslavija. U BiH postoje tri naroda. Dva od njih, Hrvati i Srbi, veoma su nezadovoljni. Muslimani žele da stvore unitarnu državu u kojoj bi oni bili dominantan narod - istakao je Dodik i konstatovao da je BiH sinonim za krizu.

On je naglasio da politika RS nije usmjerena na secesiju.

- Govorimo o drugačijoj mogućnosti, zasnovanoj na procjeni da BiH neće biti uspješna kao država. Bude li tako, najbolje je razdvojiti se na civilizovan način - dodao je Dodik.

Naveo je da Srbi neće "početi rat kako bi se otcijepili", ali je ponovio je da je najbolje razdvojiti se "ako se ne može živjeti zajedno".
Dodik ističe da Srbi "brane politički proces" prema postizanju tog cilja i da su priče o mogućem ratu besmislene.

Ukazao je da BiH postoji kao država jedino zbog pritiska međunarodne zajednice i da je ona eksperiment stranaca.

- Prvo što predlažem jeste da stranci prestanu da upravljaju ovom zemljom, jer je ona jedina kolonija koja trenutno postoji u Evropi. Neka nas puste da pronađemo konsenzus, ako je moguće - rekao je Dodik.

Ponovio je da Christian Schmidt nema pravo da uvodi zakon u BiH.

- Na izborima prije tri godine sam osvojio najviše glasova, mnogo više nego dvojica mojih kolega iz Predsjedništva zajedno. I sada dođe taj Nijemac i kaže da se budućnost BiH neće konstituisati s Dodikom. Šta on misli, ko je on? - upitao je Dodik.

U intervjuu za španski list "El Mundo" naglasio je da se BiH nalazi pred teškom krizom, koja nije nastala sada, već da je oduvijek tu.


(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo