22°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

25.01.2022 / 18:58 Svijet - Brisel

Borrell: U Evropi nema mjesta za poricanje genocida

Borrell: U Evropi nema mjesta za poricanje genocida
Foto: FENA

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell poručio je danas da u EU nema mjesta za poricanje genocida, slavljenje ratnih zločina i ratnih zločinaca te za one koji podrivaju integritet zemalja u susjedstvu.

On je to izjavio na konferenciji za medije u Briselu, nakon sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Srbije s EU-om.

-Želio bih sljedeće da naglasim - nema mjesta u Evropi da se poriču genocidi, nema mjesta u Evropi za slavljenje ratnih zločina i ratnih zločinaca, nema mjesta u Evropi da se javno podržavaju oni koji podržavaju genocid i slave ratne zločine, koji podrivaju integritet zemalja u susjedstvu, ugrožavaju regionalnu stabilnost i pomirenje - to sve ne može da ide sa evropskim vrijednostima i težnjama - istakao je Borrell.

Govoreći o dijalogu Kosova i Srbije, kazao je da računa na spremnost Srbije za učešće u dijalogu, navodeći da će napredak u ljudskim pravima i u dijalogu s Prištinom odlučivati o ritmu daljih pretpristupnih pregovora.

- Pozdravljamo spremnost Srbije da nastavi sa dijalogom i očekujemo da Kosovo i Srbija napreduju u dijalogu i nastave ka postizanju sveobuhvatnog sporazuma - dodao je Borrell.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo