-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 3°C

27.01.2022 / 08:11 BiH - Danas i sutra

Specijalni program na Historija TV povodom Dan sjećanja na žrtve Holokausta

Specijalni program na Historija TV povodom Dan sjećanja na žrtve Holokausta
Foto: Vijesti.ba

Okruglim stolom i otvorenjem izložbe "Konferencija Wannsee u Berlinu (20. januar 1942.) - Konačno rješenje jevrejskog pitanja“, u Sarajevu je obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta. 

Uoči obilježavanja 77. godišnjice oslobođenja Auschwitza 27. januara 1945. godine i dok svijet obilježava Međunarodni dan sjećanja na holokaust, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je Rezoluciju A/76/L30, službeno osuđujući poricanje holokausta i pozivajući države članice da se odupru poricanju kroz obrazovanje.

Rezolucija je donesena konsenzusom 20. januara na 80. godišnjicu Wannsee konferencije na kojoj je formalizirano “konačno rješenje židovskog pitanja”, “rješenje”, koje je uključivalo plan da se istrijebi 11 miliona Židova širom Evrope. Rezolucija UN-a bila je odgovor na zabrinjavajući porast poricanja holokausta, antisemitizma, govora mržnje i djela mržnje.

Niz predavanja održanih u organizaciji Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa Jevrejskom zajednicom u BiH i uredom UNESCO-a, možete pogledati danas i sutra u 15.00 sati na kanalu Historija TV koji se emituje u okviru platforme BH Telecoma - Moja TV. 

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo