12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

28.01.2022 / 17:29 Politika - Oglasili se na Twitteru

Ambasada SAD: Sjajan početak pregovora u Neumu

Ambasada SAD: Sjajan početak pregovora u Neumu

Američka ambasada u BiH tweetala je danas o "neumskim pregovorima", koje s bh. političarima vode američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer i direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst.

Iz Ambasade su početak pregovora ocijenili sjajnim, te naveli da su glavna tema tokom diskusije bile reforme Izbornog zakona u cilju implementacije preporuka ODIHR-a za jačanje transparentnosti izbora.

"Te reforme su jasne. Prioritet su nadzor biračkih komisija i nove tehnologije kako bi se izborne prijevare mogle spriječiti i uočiti, te veće kazne koje bi odvratile počinioce od kršenja zakona.

Drago nam je što su i naše kolege iz ODIHR-a danas ovdje kako bismo razgovarali o ovim reformama.


Nema razloga da se politički lideri protive ovim zdravorazumskim promjenama, osim ako imaju koristi od nedostataka u sistemu", poručili su iz Američke ambasade u BiH.

Podsjetimo, pregovorima u neumskom hotelu "Marea" koji će, kako je predviđeno, trajati do nedjelje, uz već spomenute Palmera i Eichhorst, prisustvuju i austrijski diplomata Johann Sattler, američki ambasador u BiH Eric Nelson, delegacija OSCE-a, te predstavnici SDA, HDZ-a BiH, SBB-a, NiP-a, NES-a, HDZ-a 1990.

Predstavnici SDP-a BiH, Naše stranke i DF-a odbili su poziv za učešće.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo