6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

06.05.2022 / 22:40 Ostali sportovi - Formula 1

Leclercu prvi trening u Miamiju, Bottas izazvao prekid

Leclercu prvi trening u Miamiju, Bottas izazvao prekid
Foto: Twitter

Vozač Ferrarija Charles Leclerc ostvario je najbolje vrijeme na prvom treningu pred Veliku nagradu Miamija, petu trku ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Monegašanin je na prvom izlasku na stazu na ulicama Miamija najbrži krug kompletirao u vremenu od 1:31.098 minuta, sa 71 hiljaditinkom prednosti u odnosu na Georga Russella u Mercedesu. Njih dvojicu slijedio je branilac titule Max Verstappen, koji je bio desetinku iza Britanca.

Leclerc je najbrže vrijeme na otvaranju trkačkog vikenda na Floridi ostvario u samom finišu treninga, pošto je tokom većeg dijela na čelu bio njegov timski kolega Carlos Sainz junior. Prvi trening je obilježio i prekid koji se desio nakon nešto više od pola sata, kada je vozač Alfa Romea Valtteri Bottas udario u zaštitnu ogradu, ali bez većih posljedica.

Pored Finca, okretanja na stazi, koja su izazvala samo isticanje žutih zastavica, imali su Sainz i Yuki Tsunoda u bolidu Alpha Taurija.

Petorica vozača imala su zaostatak manji od pola sekunde u odnosu na Leclerca, a još dvojica su se našli unutar jedne sekunde. Najbolju trojicu slijedio je drugi vozač Red Bulla Sergio Perez, koji je bio 24 hiljaditinke iza svog timskog kolege, a dvije desetinke ispred Pierrea Gaslyja u bolidu Alpha Taurija. Šesto vrijeme imao je Sainz, ispred vozača Villiamsa Alexandera Albona i sedmostrukog svjetskog šampiona Lreisa Hamiltona, a najbolju desetoricu kompletirali su Kevin Magnussen u bolidu Haasa i vozač McLarena Daniel Ricciardo.

Akcija u Miamiju nastavlja se od 23.30, kada je na programu drugi trening, dok je treći zakazan za subotu od 19 časova.

Kvalifikacije se voze tri sata kasnije, dok prva trka za Veliku nagradu Miamija startuje u nedjelju u 21.30, a sve vas čeka u direktnim prijenosima na Sport Klubu HD.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo