10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

11.05.2022 / 16:43 Politika - Uprkos Rusiji i Kini

Schmidt se obratio UN-u: Vlasti RS narušavaju suverenitet BiH

Schmidt se obratio UN-u: Vlasti RS narušavaju suverenitet BiH
Foto: Vijesti.ba

U toku je rasprava u Vijeću sigurnosti UN-a. Christian Schmidt se po prvi put obratio na sjednici VS UN-a gdje je podnio svoj izvještaj.

Njegovo obraćanje na početku sjednice osporile su Rusija i Kina koje ga ne priznaju kao visokog predstavnika u BiH.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je u izlaganju svog polugodišnjeg izvještaja o BiH na sjednici VS UN-a poručio da ovo nije lagan posao, ali da mu je zadovoljstvo prihvatiti to breme.

Podsjetio je da je ovog aprila obilježeno 30 godina od početka rata u BiH.

Građani i mediji spekulirali su o početku novog rata. U Sarajevu su protestirali ispred moje kancelarije kako bi tražili intervenciju međunarodne zajednice kako bi spriječili novi rat. Oni su traumatizirani ratom. Svaka osoba, na ovaj ili onaj način, još nosi rane od rata. Zbog Ukrajine svjesni su da ni u 21. stoljeću rat u Evropi nije nemoguć. Zahvalan sam kontinuiranoj pomoći Althee i EUFOR-a. Ali zašto je njihovo prisustvo u 2022. i dalje potrebno u BiH?, upitao je Schmidt i dodao:

Vlasti RS nastavljaju svojim djelima da narušavaju suverenitet BiH. Žele da prebace ovlasti sa državnog na entitetski nivo. Ovo bi u najmanju ruku značilo da se RS izdvoji iz Oružanih snaga BiH. Vladajuća stranka u RS kontinuirano pozivaju na mirni razlaz.

Naveo je da se prošle godine sastao sa predstavnicima Udruženja Majke Srebrenice.

Međunarodna zajednica mora razmotriti sve mjere koje su na raspolaganju da se osigura mir u BiH. Ovdje moram naglasiti da podjele duž etničkih linija nisu način da se prevaziđe prošlost. Moram navesti i da civilno društvo obavlja mnoge aktivnosti radeći na ovom pitanju, imali smo uspješne događaje u Distrikt Brčkom. BiH se već mnogo godina nalazi u krugovima kriza koju pokreću politički lideri. Bonske ovlasti nisam lako iskoristio, ali je to bilo posljednje što sam mogao uraditi, kada je dijalog propao. Uvijek ćemo biti spremni na dijalog i ja ću uvijek biti za postizanje dogovora u državnim institucijama - rekao je Schmidt prenosi Avaz.

Osvrnuo se i na izmjene Izbornog zakona.

Iako još ima vremena da se postigne sporazum, izbori će se ove godine održati u oktobru kao što su provedeni 2018. godine. Ostajemo posvećeni BiH, želimo biti odlučni ali cijenimo i dijalog i otvorenost. Nadam se da građani BiH neće više neće bojati za sukob - završio je Schmidt svoje izlaganje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo