6°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

12.05.2022 / 08:26 Rat u Ukrajini - Hladnokrvno

CNN objavio snimku: Ruski vojnici ubili dva civila

CNN objavio snimku: Ruski vojnici ubili dva civila
Foto: CNN
CNN je objavio snimku s nadzornih kamera događaja koji ukrajinski tužitelji sad smatraju ratnim zločinom.

Na snimci se vidi kako ruski vojnici pucaju u dva nenaoružana civila koji su se udaljavali od njih u predgrađu ukrajinskog glavnog grada Kijeva.

Obojica su civila umrla nakon pucnjave koja je, po onome što se vidi na snimci, izvan svih ratnih pravila.

CNN je identificirao žrtve. Jedan je bio vlasnik opljačkanog salona vozila, čija obitelj ne želi biti imenovana. Drugi je bio Leonid Oleksijevič Pljac, 68-godišnji djed koji je ondje radio kao stražar.

Njegova kći Julia nije u stanju gledati snimku na kojoj joj je skončao otac, ali kaže da je čuva kako bi je jednog dana mogla pokazati svojoj djeci, “kako ne bi zaboravili koliko su osvajači bili divlji”.

“Oni su krvnici”, rekla je za CNN. “Užasno je jer je moj otac bio civil, imao je 68 godina, miran, nenaoružan čovjek.”

Ubistvo snimilo više kamera

Snimke s nadzornih kamera zabilježile su prvi pokušaj zauzimanja Kijeva u martu. Na glavnoj cesti prema glavnom gradu borbe su bile žestoke dok su se ukrajinske snage borile s ruskim vojnicima i tenkovima kako bi zaustavile rusko napredovanje.

Ali ono što se dogodilo ispred autokuće 16. marta nije bila borba između vojnika, pa čak ni vojnika i naoružanih civila, piše CNN koji je i verificirao snimku.

Ona se sastoji od onoga što su snimile brojne kamere oko posjeda i iako nema zvuka, slike su jasne. Bilo je to hladnokrvno ubistvo dvojice nenaoružanih muškaraca, prenosi Index.hr.

Upozoravamo da je snimka uznemirujuća



(Vijesti.ba)

Izdvajamo