°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

12.05.2022 / 21:50 Muzika i Film - Sarajevo

Projekcijom ukrajinskog filma otvoreni 'Dani evropskog filma u BiH'

Projekcijom ukrajinskog filma otvoreni 'Dani evropskog filma u BiH'
Foto: FENA

Projekcijom ukrajinskog filma "Divlja polja" večeras su u sarajevskom kinu Meeting Point otvoreni "Dani evropskog filma u Bosni i Hercegovini".

Na manifestaciji će biti prikazano 11 najboljih evropskih filmova, uz besplatan ulaz na sve projekcije.

Na otvaranju je istaknuto da "Dani evropskog filma", kao tradicionalni dio proslave Dana Evrope u Bosni i Hercegovine, donose evropsku kulturu i film i prikazuju bogatstvo kulture zajednica zemalja članica Evropske unije.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler izjavio je da je veoma važno poslati takvu poruku iz Sarajeva jer taj grad bolje od bilo kojeg drugog na kontinentu zna šta znači opsada i hiljade žrtava.

- Dok slavimo mir za zemlje Evropske unije u mislima smo s Ukrajincima koji se bore za svoje živote, svoju domovinu, ali i za našu slobodu - dodao je Sattler.

Otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u BiH Serhii Miniailo poručio je da je riječ o važnom događaju jer postoji posebna ujedinjenost između njegove zemlje u EU, ali i između Bosne i Hercegovine i Ukrajine.

- Od mog dolaska ovdje u 2019. osjećam da su BiH i Ukrajina bliske zemlje, a nakon 24. februara to osjećam još više zbog podrške koju dobijamo od bh. građana - naveo je Miniailo.

Projekcije počinju svaku večer u 19.30 sati, a besplatne ulaznice se preuzimaju u kinu Meeting Point sat vremena prije početka projekcije.

 
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo