13°C
Mostar 17°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

13.05.2022 / 16:22 Regija - Odlučeno na sjednici

Hrvatski sabor nije prihvatio Zakon o abortusu

Hrvatski sabor nije prihvatio Zakon o abortusu
Foto: Agencije
Saborski zastupnici u Hrvatskoj danas su glasali o raspravljenim tačkama među kojima su bili vladin prijedlog da se euro uvede kao službena valuta, ali i oporbena inicijativa za raspuštanje Sabora te SDP-ov prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće.

Uslijedilo je glasanje o prijedlogu Zakona o prekidu trudnoće. Prije glasanja zastupnica Peović i zastupnik Grbin zatražili su stanku.

Vraćanje pobačaja

Peović je pozvala na vraćanje pobačaja u Ustav.

- Pravo na izbor - istakao je Grbin. Javila se i zastupnica Mrak-Taritaš koja je istaknula da je ovo civilizacijsko pitanje.

Zastupnica Marija Selak-Raspudić je osudila “progresivnu ljevicu” za loš prijedlog zakona i neznanje.

- Vaš je amaterizam toliki da ste uspjeli predložiti zakon koji je restriktivniji - rekla je te pozvala ljevicu da i sama glasa protiv vlastitog prijedloga zakona.

Zastupnik Bačić je zatražio stanku prije glasanja o prijedlog Zakona o pobačaju kako bi obrazložili svoj stav.

Kosi se sa odlukom

- Ovaj zakon je namijenjen isključivo prekidu trudnoće i ne pretpostavlja prekid trudnoće kao izuzetak nego pravilo. To se kosi s odlukom Ustavnog suda - rekao je dodajući da je ovo sramotan prijedlog.

Zastupnik Bartulica zatražio je također stanku. Rekao je da tema nije komplicirana i da je nonsens da Sabor određuje kad počinje život kad je to medicina odredila.

Sa 80 glasova protiv, 45 za i pet suzdržanih zaključak nije prošao.

Sa 78 glasova protiv, 47 glasova za i pet suzdržanih prijedlog Zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće nije dobio potreban broj glasova, prenosi Avaz.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo