4°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

13.05.2022 / 17:15 Rat u Ukrajini - Optimistično predviđanje

Šef ukrajinske službe: U avgustu preokret u ratu

Šef ukrajinske službe: U avgustu preokret u ratu
Foto: Agencije
Šef ukrajinske vojne obavještajne službe kaže da rat s Rusijom ide "tako dobro da će doći do prekretnice do sredine avgusta i završiti do kraja godine".

To je dosad najpreciznije i najoptimističnije predviđanje nekog visokog ukrajinskog dužnosnika.

U intervjuu za Sky News, general-bojnik Kirilo Budanov također je rekao da je "državni udar za smjenu Vladimira Putina već u toku u Rusiji i ruski je čelnik ozbiljno bolestan od raka".

Budanov je tačno predvidio kada će se ruska invazija dogoditi, dok su drugi u njegovoj vladi bili skeptični, piše Sky News.

- Prijelomna tačka bit će u drugom dijelu avgusta. Većina aktivnih borbi završit će se do kraja ove godine. Kao rezultat toga obnovit ćemo ukrajinsku moć na svim našim teritorijama koje smo izgubili, uključujući Donbas i Krim - kazao je.

Kako kaže, ruska taktika se nije promijenila, a Rusija trpi ogromne gubitke. Rekao je da nije iznenađen neuspjesima Rusije u ratu.

- Znamo sve o našem neprijatelju. Znamo za njihove planove u trenutku kada ih naprave. Evropa vidi Rusiju kao veliku prijetnju. Oni se boje njene agresije.

Borimo se protiv Rusije osam godina i možemo reći da je priča o moćnoj ruskoj vojsci mit. To je samo horda ljudi s oružjem - zaključio je Budanov, prenosi Index.hr.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo