8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

13.05.2022 / 18:11 Svijet - MVP

Švedska i Finska će sutra od Turske tražiti potporu za ulazak u NATO

Švedska i Finska će sutra od Turske tražiti potporu za ulazak u NATO
Foto: arhiv

Švedska i Finska planiraju sutra u Berlinu razgovarati s Turskom, pošto se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan usprotivio njihovom ulasku u NATO, priopćila su njihova ministarstva vanjskih poslova.

Švedska ministrica Ann Linde "imat će prigodu razgovarati o eventualnoj švedskoj kandidaturi" s turskim kolegom na predviđenom neslužbenom sastanku ministara NATO-a na koji su pozvane Švedska i Finska, rekla je u izjavi za francusku novinsku agenciju.

"Nadam se da ćemo dobiti pozitivne poruke svih trideset članica NATO-a. Mnogi od trideset saveznika javno su izrazili potporu Švedskoj i Finskoj", rekla je.

"Turska vlada nam nije izravno uputila takvu poruku", dodala je Linde.

Jedna zemlja je dovoljna da blokira ulazak u NATO

Na tiskovnoj konferenciji koja se u isto vrijeme održavala u Helsinkiju, i finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto rekao je da želi "nastaviti razgovore" s turskim ministrom Mevlutom Cavusogluom.

"Mislim da nam treba strpljenja u ovom procesu i da se to ne može napraviti u jednom danu (...) Postupajmo korak po korak", rekao je, podsjetivši da Finska još nije službeno predala kandidaturu.

Potrebni su glasovi svih zemalja da bi se novu članicu primilo u Savez, što Tursku dovodi u poziciju da može blokirati kandidature dviju nordijskih zemalja koje se očekuju u narednim danima.

Članstvo Finske i Švedske u NATO-u bilo bi "pogreška", kao što je bilo i pristupanje Grčke Sjevernoatlantskom savezu, ocijenio je danas turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo