4°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

17.05.2022 / 19:29 Politika - Saopćenje

SDA: HDZ svim sredstvima pokušava spriječiti održavanje izbora

SDA: HDZ svim sredstvima pokušava spriječiti održavanje izbora
Foto: Vijesti.ba

Neusvajanje Prijedloga odluke o odobravanju raspodjele i korištenja dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina zbog protivljenja ministara HDZ-a BiH na današnjoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara BiH definitivna je potvrda da ta stranka radi sve kako bi spriječila održavanje raspisanih Općih izbora.

U ovom mandatu HDZ BiH je spriječio implementaciju izbornih rezultata, a sada pokušava uskratiti građanima i samo  pravo na učešće u slobodnim, poštenim i pravovremenim izborima.

Ovakvo postupanje HDZ-a BiH direktno je kršenje Ustava BiH i važećih državnih zakona. 

Pozivamo nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da utvrde eventualno postojanje krivične odgovornosti zbog onemogućavanja izvršavanja ustavne i zakonske obaveze da se osiguraju sredstava za provedbu izbora, te da sankcionišu odgovorne.

Također pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice da u skladu sa svojim obavezama sankcionišu odgovorne za opstrukcije.

Podsjećamo da krajnji rok za osiguravanje finansijskih sredstava za organizaciju Općih izbora 2022. godine ističe u četvrtak, 19. maja, i da će svu odgovornost za neizvršavanje te obaveze snositi kadrovi HDZBiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo