5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

17.05.2022 / 23:48 Fudbal - Sarajevo

FK Željezničar podnio inicijativu za preimenovanje Zvorničke ulice u Bulevar Ivice Osima

FK Željezničar podnio inicijativu za preimenovanje Zvorničke ulice u Bulevar Ivice Osima

Na vanrednoj sjedinici Upravnog odbora FK Željezničar, održanoj u utorak 17. maja, donesena je odluka da se prema Općini Novo Sarajevo i općinskom načelniku Hasanu Tanoviću momentalno podnese inicijativa za preimenovanje Zvorničke ulice u Bulevar Ivice Osima.

Iako je s likom i djelom Ivice Osima upoznat svaki iole informisan građanin zemalja nastalih na području bivše Jugoslavije, a možda i šire, treba napomenuti kako je riječ o “najvećem sinu“ FK Željezničar, koji je tokom svoje bogate igračke, a potom i trenerske karijere živio život istinskog gospodina i patriote, reflektirajući na taj način sve one vrijednosti koje baštini i živi FK Željezničar.

Nema nikakve sumnje da je preimenovanje Zvorničke ulice u Bulevar Ivice Osima vraćanje samo dijela duga, kojeg naš Klub, ovaj Grad i država BiH imaju prema Maestru, Štrausu sa Grbavice.

U UO FK Željezničar smatraju kako to iz više razloga treba biti Zvornička ulica. Iako kratka, to je široka, lijepo osvijetljena ulica, koja prolazi tik pokraj Željinog Stadiona Grbavica, gdje je Ivica Osim stekao prvo igračku, a potom i trenersku afirmaciju.

Nadalje, smatraju i kako je Ivici Osimu malo ulica. To će mu dati i Graz, i Beograd, i…Stoga se Sarajevo Ivici Osimu treba odužiti bulevarom, što je izraz kojim se tituliraju široke ulice, što Zvornička, sa svoje četiri saobraćajne trake, svakako i jeste.

U prilog da to treba da bude Zvornička ulica ide i to što u njoj nema puno kućanstava, pa bi, u slučaju njenog preimenovanja u Bulevar Ivice Osima, samo mali broj ljudi i institucija morao proći kroz proces izmjene dokumenata, među kojima je najveći broj sportskih kolektiva koji djeluju pod kišobranom brenda Željezničar. Klub je za sva fizička lica koja to zatraže spreman snositi troškove promjene dokumenata.

Za ovu Inicijativu obezbijeđena je i saglasnost porodice Osim. U Inicijativi, koju je već dostavljena na protokol Općine Novo Sarajevo, a koju je potpisao predsjednik UO FK Željezničar Oro Ibrišimović, izražava se nada kako će Inicijativa o preimenovanju Zvorničke ulice u Bulevar Ivice Osima, biti čim prije stavljena u proceduru.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo