3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

18.05.2022 / 08:53 Politika - Reakcije

HDZ: Pritisci na Bevandu su udar na pravnu državu

HDZ: Pritisci na Bevandu su udar na pravnu državu
Foto: Vijesti.ba

Neviđeni javni i medijski pritisci na ministra financija i riznice BiH Vjekoslava Bevandu kulminirali su neskrivenim pozivom na kršenje zakona, navodi se u reakciji HDZ BiH.

Dodaju da se takvi pokušaji nedvojbeno mogu kvalificirati kao rušenje pravne države i vladavine zakona.

Višemjesečni spinovi prema javnosti došli su do vrhunca nakon odbijanja hrvatskih ministara u Vijeću ministara da sudjeluju u takvim radnjama koji dodatno urušavaju politički sustav. Pitamo se gdje su predstavnici tih politika koji posljednjih 17 mjeseci blokiraju regularne procedure usvajanja proračuna. Gdje su tada bili, zašto su šutili i zašto su vršili takve opstrukcije. Ili je pak bilo važnije zbog blokade dogovora oko Izbornog zakona zablokirati apsolutno sve, pa naknadno izigravati političku nevinost, navode iz HDZ BiH.

Dodaju da javnost mora i hoće znati, a nadaju se da će im najglasniji pojedinci dati te odgovore.

"Zakonom je jasno propisano da Vijeće ministara može donijeti odluku u slučaju privremenog financiranja, ali nikako iz ovih predloženih izvora, odnosno akumuliranih prihoda. U Mišljenju Ministarstva financija i riznice BiH sve je decidno navedeno, ali očito da zakon i zakonito postupanje nisu bili prioritet kod predlaganja ovakve odluke", izjava je ministra Bevande koju u potpunosti podupiremo jer očito jedini želimo pravni red u našoj državi, navode iz HDZ i dodaju:

Naglašavamo i napominjemo bošnjačke i srpske političke predstavnike, a informiramo ukupnu javnost u Bosni i Hercegovini, kako odluka o izdvajanju sredstava za održavanje Općih izbora o kojoj se jučer izjašnjavalo Vijeće ministara na izvanrednoj telefonskoj sjednici, nije sukladna Zakonu o financiranju institucija BiH. Hrvatski ministri nisu pristali da takav prijedlog točke koja implicira nezakonske poteze bude na dnevnom redu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo