9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

18.05.2022 / 12:24 Ostali sportovi - Saopćenje

Taekwondo savez BiH: Vize nikome nisu odbijene, već su u proceduri izdavanja

Taekwondo savez BiH: Vize nikome nisu odbijene, već su u proceduri izdavanja
Foto: Agencije

Taekwondo savez Bosne i Hercegovine, Izvršni odbor za WT - olimpijski taekwondo sport, objavio je demanti na izjavu predsjednika Taekwondo saveza RS i člana predsjedništva Taekwondo Saveza BiH Branislava Njegovana,..

 ističući da je do neizdavanja viza za Veliku Britaniju za članove taekwondo reprezentacije Bosne i Hercegovine došlo zbog novonastale situacije u Ukrajini, o čemu su Savez obavijestili organizatori. 

- Predsjednik taekwondo saveza RS i član predsjedništva Taekwondo saveza BiH Branislav Njegovan kazao je u javnim istupima da vize nisu dobili samo članovi reprezentacije koji dolaze iz jednog bh. entiteta, što nije istina - saopćeno je iz Taekwondo saveza BiH.

U zvaničnom odgovoru Ambasade Velike Britanije, navedeno je da se vize za Katarinu Kraišnik i Zoranu Sandić nalaze u proceduri izdavanja, te da nisu odbijene.

Katarina Kraišnik je članica Taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo i članica Taekwondo saveza Federacije BiH, te ni na koji način nije povezana sa Taekwondo savezom RS.

Predsjednik taekwondo saveza FBiH i član predsjedništva Taekwondo saveza BiH Samir Šarić naglašava da viza nikome nije odbijena, već su u proceduri izdavanja.

- Predstavnici olimpijskog taekwondoa iz Taekwondo saveza BiH potreseni su činjenicom da vize nisu stigle na vrijeme, te su na sve načine pokušavali doći do njih. Taekwondo savez BiH izražava žaljenje što se sport i djeca zloupotrebljavaju u političke svrhe, te što se medijski prostor koristi za plasiranje netačnih informacija. Taekwondo savez BiH godinama gradi imidž kredibilnog saveza koji je prepoznat kao jedan od najorganizovanijih među svim sportovima, te nam ovakvi istupi štete ugledu i nisu dosljedni razine na kojoj se savez nalazi - istakao je Šarić.

Članovi reprezentacije BiH Petra Ždero i Dinko Šegedin, osim državljanstva BiH, posjeduju i državljanstvo Republike Hrvatske, pa im za ulazak u Veliku Britaniju nije potrebna viza.

Nedžad Husić i trener reprezentacije Haris Husić dobili su vize, dok je trener Haris Husić svoju vizu morao u ponedjeljak uzeti u Beogradu, da bi u utorak stigao na let iz Splita.

S obzirom da Zorana Sandić putuje u četvrtak (19. maja), još uvijek postoji mogućnost da se njena viza preuzme u toku dana prije ulaska u BiH, što se desilo u slučaju trenera Harisa Husića.

Taekwondo savez BiH izražava nadu da će najbolji predstavnici taekwondo sporta iz Bosne i Hercegovine nastupiti na Evropskom prvenstvu i ostvariti vrhunske rezultate.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo