18°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

18.05.2022 / 14:34 Ekonomija - Brojne zvanice

U Čapljini svečano otvorena tvornica keksa 'Lasta'

Čapljinska tvornica keksa "Lasta", nakon uspješne probne proizvodnje slastica, svečano je otvorena u srijedu u Čapljini.

Iz ove su tvornice kazali su kako je prvenstveni cilj proizvodnjom zadovoljiti domaće potrošače, ali isto tako i osigurati plasman proizvoda za europsko tržište, čime bi zauzeli značajno mjesto na ekonomskoj ljestvici.

Vlasnik tvornice Petar Ćorluka najavio je i proizvodnju austrijskih medenjaka u Lasti.

- Kupili smo brend iz Austrije star 120 godina, oni su specijalisti u proizvodnji medenjaka. Već u lipnju ove godine doći će njihov glavni tehnolog i ovdje će se proizvoditi njihovi medenjaci. Pod tim brendom ćemo izvoziti u Njemačku i Austriju.

Za sada, kaže, Lasta radi u dvije smjene, a nada se nada da će uskoro krenuti i proizvodnja slastica i u trećoj smjeni.

Ćorluka se zahvalio resornom federalnom ministarstvu poljoprivrede.

- Imali smo pomoć federalnog ministarstva poljoprivrede koje je imalo jedan tender, na  koji smo mi javili se i dobili sredstva.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić  prisustvovao je svečanosti otvaranja Lastine tvornice za proizvodnju keksa u Čapljini, koju su simboličnim presjecanjem vrpce otvorili čapljinski mališani.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je u sklopu dodjele sredstava za kapitalne investicije prošle godine podržalo realizaciju ovog projekta.

Ministar Dedić podsjetio je da Čapljina i njena Lasta imaju dugogodišnju tradiciju proizvodnje keksa, te da se današnjim otvorenjem ova tradicija samo nastavlja, posebno na zadovoljstvo svih njenih potrošača.

- Drago nam je da su prepoznatljivi Lastini proizvodi ponovo na domaćem i inozemnim tržištima. Sretni smo da kroz podršku ovakvim investicijama imamo priliku doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta i rastu izvoza koji su garant unaprijeđenja bosanskohercegovačke ekonomije, a Federalno ministarstvo poljoprivrede je tu da podrži svaki sličan projekat - rekao je ministar Dedić.

Federalni ministar je čestitao biznismenu i vlasniku Laste Petru Ćorluki, kao i svim uposlenicima, koji su, kako je rekao, odličan primjer izvrsnosti.

- Oko 40 miliona KM je iznosila investicija u rekonstrukciju i modernizaciju proizvodnih pogona i zato danas svi ovdje svjedočimo da se radi o nasavremenijim postrojenjima koji ispunjavaju sve evropske i svjetske standarde, kao i zahtjeve tržišta. Posebno sam sretan da će udio sirovina za proizvodnju biti nabavljan od lokalnih proizvođača i da će se isti vremenom povećavati - istakao je ministar Dedić.

Iz ove kompanije najavljene su i investicije za podizanje i sadnju plantaža smokvi i lješnjaka, koji će služiti kao sirovina, a što će dodatno pospješiti domaću proizvodnju i biti podrška domaćim poljoprivrednim proizvođačima. U sklopu modernizacije ove kompanije, na objekat su postavljeni solarni paneli koji će omogućiti proizvodnju struje za vlastite potrebe.

Ministar Dedić je ovom prilikom uputio i čestitke kompaniji Violeta na društvenoj odgovornosti prema zajednici, koju je pokazala više puta, a jedna su od prvih privatnih kompanija koja je pomogla građanima i zdravstvenim ustanovamabolnicama u vrijeme pandemije tokom 2020. godine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo