1°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać -1°C

21.05.2022 / 10:01 Svijet - BBC

U Australiji izbori za novu vladu

U Australiji izbori za novu vladu
Foto: Agencije

Biračka mjesta širom Australije su otvorena u subotu. a birači glasaju za novu vladu.

Vladajuća koalicija australskog premijera Scotta Morrisona ima 76 mjesta u Predstavničkom domu - minimum potreban da zadrži vlast.

Ukoliko konzervativna opcija Morisona pobjedi, to bi bio četvrti trogodišnji mandat.

Ranije ankete pokazuju da će doći do promjene vlade, a opoziciona Laburistička stranka, koju predvodi Anthony Albanese, trebalo bi, prema tim istraživanjima, da preuzme dužnost, javlja BBC.

Premijer Australije se ranijih mjeseci suočava sa optužbama da je nasilnik i da pokušava da naruši karijeru političkom protivniku, navodeći da Albanese, zbog svog libanskog porijekla, nije podoban za premijersku funkciju. Morison je negirao optužbe.

Morison je rekao da će, ako bude ponovo izabran, njegova vlada obezbjediti niže poreze, smanjenje kamatnih stopa i troškova života, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Albanese je, pak, svoje rivale nazvao "favoritima", ističući da su laburisti od Drugog svjetskog rata samo tri puta osvojili vladu od opozicije.

Zbog pandemije, više od 48 posto od 17 miliona birača u Australiji glasalo je prijevremeno ili se prijavilo za glasove poštom, što će vjerovatno usporiti prebrojavanje.

Vlada je u petak promijenila propise kako bi omogućila ljudima koji su nedavno zaraženi koronavirusom da glasaju preko telefona.

Glasanje je obavezno za punoljetne građane, a na posljednjim izborima glasalo je 92 posto upisanih birača.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo