24°C
Mostar 30°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 30°C
Bihać 28°C
Powered by Dark Sky

22.05.2022 / 12:53 Zanimljivosti - Srednjovijekovna tradicija

U Sarajevu nastupili 'Bajraktari iz Arezza'

U Sarajevu nastupili 'Bajraktari iz Arezza'
Foto: FENA

Organizacija "Bajraktari iz Arezza" nastupila je danas u Sarajevu povodom skorog obilježavanja italijanskog praznika Dana republike.

Ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza izjavio je da im je bila namjera da na originalan i lijep način ojačaju tradicionalne veze dviju zemalja nastupom "Bajraktara iz Arezza".

- Otkrivanje ovih srednjovijekovnih tradicija smatramo jako bitnim da bi se podsjetili na tradiciju tzv. "evropske kuće" kojoj pripadaju i Italija i Bosna i Hercegovina - naveo je Di Ruzza.

Dogradonačelnica Grada Arezzo Lucia Tanti istakla je da su sretni što se njihov grad može predstaviti u Sarajevu i Bosni i Hercegovini sa svojim bajraktarima i zahvalila Gradu Sarajevu i Ambasadi Italije na pomoći u organizaciji.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić rekla je da joj je zadovoljstvo ugostiti umjetnike iz Arezza i izrazila nadu da će njihov nastup dodatno učvrstiti prijateljske veze Italije i BiH.

Čestitala je predstojeći Dan republike članovima italijanske manjine u BiH uz nadu da ćemo u događajima poput današnjeg uživati i u budućnosti.

"Bajraktari iz Arezza" su organizacija s korijenima u srednjovekovnoj historiji tog toskanskog grada, koja je postala nezavisno udruženje 1960.

Zahvaljujući svojoj eleganciji, stilu i poštovanju tradicije cijenjeni su i poznati u cijelom svijetu i njihov nastup obuhvata atletsku, koreografsku, ritmičku i muzičku komponentu.

(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo