8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

22.05.2022 / 17:24 Politika - Bakir Izetbegović

Ulaskom u UN potvrđen međunarodnopravni subjektivitet BiH

Ulaskom u UN potvrđen međunarodnopravni subjektivitet BiH
Foto: Bakir Izetbegović / Facebook
Prije 30 godina BiH je na današnji dan postala članica Ujedinjenih naroda. Tim povodom na Facebooku se oglasio lider stranke SDA Bakir Izetbegović.

Njegov status prenosimo u cjelosti:

"Na današnji dan prije 30 godina Bosna i Hercegovina je postala punopravna članica UN-a. U New Yorku je svečano na jarbol podignuta zastava naše Domovine.

Tim činom, jednim od najvažnijih u našoj hiljadugodišnjoj historiji, potvrđen je međunarodnopravni subjektivitet Bosne i Hercegovine kao nezavisne i suverene države.

Uslijedila je brutalna agresija na Bosnu i Hercegovinu, koja je rezultirala nenadoknadivim ljudskim žrtvama i ogromnim materijalnim štetama. Ono što agresori nisu uspjeli ostvariti kampanjom masovnog ubijanja, progona, rušenja, a zatim i genocida jeste podjela Bosne i Hercegovine i u konačnici prestanak njenog postojanja.

Uspjeli smo se odbraniti, sačuvati ono što nam je svijet priznao prije 30 godine i potpisivanjem Dejtonskog sporazuma osigurati mir, te još jednom potvrditi kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine.

Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma uslijedile su godine obnove i jačanja države Bosne i Hercegovine. Međutim, napadi na njen suverenitet i teritorijalni integritet nikada nisu prestali.

Ne vode se oružjem već političkim, medijskim, obavještajnim i drugim sredstvima. Patriotske snage koje su uspjele sačuvati Bosnu i Hercegovinu od agresije nastoje se izmoriti stalnim blokadama i krizama, pokušajima revidiranja karaktera rata i dovođenjem u pitanje časti i integriteta najzaslužnijih za opstanak i kasniji razvoj države. Kao što nisu uspjeli tokom oružane agresije, neće uspjeti ni sada.

Zastava Bosne i Hercegovine koja je 22. maja 1992. podignuta ispred zgrade UN-a na East Riveru zauvijek će ostati tu. Ona je svjedočanstvo jedne hrabre i časne borbe, ne samo za državu Bosnu i Hercegovinu već i za sve one vrijednosti na kojima počivaju Ujedinjene nacije.

Svim građanima i prijateljima koji našu Domovinu nose u srcu upućujem iskrene čestitke povodom ove velike godišnjice. Nastavit ćemo zajedno graditi i jačati Bosnu i Hercegovinu i podići ćemo, ako Bog da, njenu zastavu i u Briselu, ispred sjedišta Evropske unije i NATO-a".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo